The Aith Waryaghar of the Moroccan Rif: An Ethnography and History

‘The Aith Waryaghar of the Moroccan Rif’ is een meesterwerk op het gebied van antropologie onder de Imazighen. Het boek behandelt o.a. culturele, politieke, historische, taalkundige, geografische  en religieuze aspecten van de Riffijnen, specifiek de Aith Wayagher. De verschillende onderwerpen worden uitvoerig besproken.

David Hart publiceerde het boek in 1976 maar zijn veldwerk vond plaats in de jaren ’50 en 60’s. Opmerkelijk aan David Hart is dat hij al op 25 jarige leeftijd begon met het veldwerk in de Rif. Zijn onderzoek was met name bijzonder doordat hij het Tamazight goed beheerste en zo het vertrouwen kon winnen van vele sleutel informanten in de Rif. Zijn werk bestaat dan ook voor een groot deel uit informatie vanuit de lokale gemeenschap.

‘The Aith Waryaghar of the Moroccan Rif ‘ biedt een schat aan informatie voor buitenstaanders maar in erg grote mate voor Riffijnen zelf. Doordat het onderzoek plaatsvond voordat de massamigratie en de arabisering in de Rif plaatsvond geeft het boek een inzicht in vele gebruiken die veelal al verloren zijn gegaan. David Hart heeft de Riffijnen een grote dienst bewezen doordat hij veel zaken op papier heeft gezet zodat deze voor toekomstige generaties bewaard zijn gebleven.

Hoewel David Hart oorspronkelijk Amerikaans was heeft hij een groot deel van zijn leven samen met zijn vrouw in Marokko en Spanje doorgebracht. In 2001 is hij op 74 jarige leeftijd in zijn woonplaats Malaga overleden.

Beschikbaarheid

‘The Aith Waryaghar of the Moroccan Rif’ is helaas enkel als verzamelaars exemplaar te koop. De prijzen beginnen veelal vanaf $250,-. Via Abebooks.com kun je zoeken naar exemplaren van het boek. De link staat ingesteld om direct op het isbn nummer te zoeken.

Er zijn 3 bibliotheken in Nederland die het boek te leen dan wel ter inzage aanbieden.

  • Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam (te leen)
  • Afrika-Studiecentrum Bibliotheek, Leiden (ter inzage)
  • Rijksmuseum voor Volkenkunde Bibliotheek, Leiden (ter inzage)
  • Universiteit Leiden (ter inzage)
  • Radboud Universiteit, Nijmegen (te leen)

De Nederlandse vertaling van ‘Aith Waryaghar of the Moroccan Rif’ is in gemeentebibliotheek Den Haag te leen. Dit is echter een vertaling van het halve boek.

Vind ons ook op :

Geef een antwoord