Auteur Topic: Opgelet; mensen zonder verblijfsvergunning!  (gelezen 2945 keer)

« Gepost op: 20/01/2010 om 13:29:11 »
Azul marra Imazighen,

Wij van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland zijn samen met de Vakbond FNV bezig met een campagne voor mensen zonder verblijfsvergunning in het huishouden.Vakbond FNV heeft het initiatief genomen om te pogen de positie van de mensen zonder vtv en werkzaam in huishoudens te verbeteren. Dit heeft de bond gedaan naar aanleiding van een beroep dat gedaan is door een aantal georganiseerde Filippijnse huishoudsters. De bond heeft in eerste instantie aangegeven niets voor deze mensen te kunnen doen omdat zij geen wettelijke basis hebben. Door een interne lobby door een aantal vakbondsmensen is sinds 2009 in het reglement van de bond opgenomen dat mensen zonder een vtv lid kunnen worden van de bond. Dit betekent dat de bond zich kan inzetten voor de verbetering van de omstandigheden van haar
leden zonder vtv

In Nederland zijn honderden mensen zonder verblijfsvergunning werkzaam in het huishouden van anderen. Het gaat met name om mensen uit Marokko, Turkije, Filippijnen en Colombia. Deze landen worden ook wel derde wereld landen genoemd. Dit betekent dat in die landen onder andere de werkgelegenheid zeer laag is en de werkloosheid dus zeer hoog. Marokko kent bijvoorbeeld een werkloosheidspercentage van meer dan 25 procent, dit terwijl Nederland op 1,1 procent zit in tijden van crisis. Dit om een indicatie te geven van de situatie.

De werkgelegenheid in Nederland is met name hoog voor de functie van ongeschoold arbeid. Denk aan fabrieken, agrarische sector, magazijnen en schoonmaak. De vraag kan niet voldoende worden beantwoordt door mensen die al Nederland legaal zijn gevestigd. Daarom is Nederland een
trekpleister voor mensen uit arme landen die iets van hun leven willen maken.

Wat betekent werken zonder verblijfsvergunning voor deze mensen:
● je kunt je niet beroepen op het Arbeidsrecht
● je hebt geen CAO (collectieve arbeidsovereenkomst)
● geen pensioen
● geen werknemersverzekering
● geen gezondheidsverzekering
● geen lid zijn van een vakbond

Het doel op lange termijn is het pleiten bij de politiek voor legalisatie
van deze werknemers.
Maar eerst moeten deze mensen dus lid worden en zich verenigingen. De MVVN
neemt de verantwoordelijkheid en biedt deze mensen begeleiding en spoort
ze aan tot vereniging en het hoorbaar maken van hun stem en
omstandigheden. De Marokkaanse vrouwen vereniging heeft een meldpunt voor
deze mensen zonder verblijfsvergunning en die werkzaam zijn in het
huishouden..De Vakbond FNV heeft vanaf 2009 een lobby lopen om de positie van de schoonmakers in Nederland te verstevigen. Dit betekent dus ook voor de mensen die in de schoonmaak werken zonder verblijfsvergunning!


Mocht u meer informatie willen , of u kent iemand die u wilt helpen
Neem dan contact op met de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland.

U kunt mailen naar info@mvvn.nl
Of bellen met 06-81429393Azul!

« Reactie #1 Gepost op: 21/01/2010 om 16:11:35 »
Azul,

Ik heb eerder over een soort gelijke actie gehoord in london als ik het goed heb.
En daar hadden de werknemers zonder verblijfsvergunning, na zo een soort gelijke actie een verblijfsvergunning gekregen. Zou je me hier meer over kunnen vertellen?Tanemirt!

« Reactie #2 Gepost op: 21/01/2010 om 16:45:11 »
MVVN heeft een zeer goede koers ingeslagen.

tanemirt

« Reactie #3 Gepost op: 27/01/2010 om 15:41:36 »
Azul,

Ik heb eerder over een soort gelijke actie gehoord in london als ik het goed heb.
En daar hadden de werknemers zonder verblijfsvergunning, na zo een soort gelijke actie een verblijfsvergunning gekregen. Zou je me hier meer over kunnen vertellen?


Tanemirt!


Amazighking,

Het klopt inderdaad dat er in meerdere Europese landen de overheden, met hulp van de vakbonden, worden gedwongen om de positie van mensen die werken en dit zonder een geldige verblijfsvergunning, te verbeteren. In spanje en londen zijn er genoeg voorbeelden te vinden waarbij de inspanning van vakbonden en maatschappelijke organisaties beloond kunnen worden met het legaliseren van de zwartwerkers. Domweg omdat europese landen als nederland en belgie een tekort hebben aan mensen die laaggeschoold werk willen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan waarom onze opa's en vaders 40 jaar geleden naar nederland zijn gekomen/gehaald.

Maar goed om iets voor elkaar te krijgen moet er natuurlijk wel duidelijk zijn om hoeveel mensen het gaat. Ik denk dat geen werknemer zonder verblijfspapieren zich zomaar gaat aanmelden. Daarom heeft de mvvn een meldpunt opgezet om mensen op de hoogte te brengen van de mogelijkheid lid te worden van de FNV omdat juist de FNV straks naar de politiek kan gaan met als doel een regelgeving af te dwingen waardoor mensen in het gunstigste geval in aanmerking kunnen komen voor een vergunning om in Nederland te werken en te leven.

Geen regeling of wetgeving komt zomaar uit de lucht vallen.
Je kunt iets doen!


Groet,


« Reactie #4 Gepost op: 27/01/2010 om 15:45:56 »
MVVN heeft een zeer goede koers ingeslagen.

tanemirt
Vrijwilliger worden of lid? Neem contact met ons op via info@mvvn.nl ;)


« Reactie #5 Gepost op: 01/02/2010 om 16:12:38 »
Beste allemaal,

Hierbij willen wij u het volgende onder de aandacht brengen:

De Marokkaanse Vrouwen Vereniging houdt zondag a.s. 7 februari om 14:00 bij de MVVN op de Jacques Veltmanstraat463 te Amsterdam een meeting betreft de FNV actie ´Mensen zonder verblijfsvergunning werkzaam in het huishouden´. Er zal informatie gegeven worden, en er is gelegenheid om vragen te stellen zowel in het Tamazight, Arabisch, als Nederlands. We hopen middels deze meeting de mensen zonder verblijfsvergunning te bereiken.


Programma:
14:00 – welkomswoord
14:15 – bestuurslidMVVN en FNVlid vertellen over de actie van de FNV
15:15 - pauze
15:30 - clienten aan het woord
16:00 – vragen


Aanmelding is verplicht(per mail).


We hopen op uw komst.


Met vriendelijke groet,
MVVN
« Laatst bewerkt op: 02/02/2010 om 16:20:23 door MVVN »