16 november Amazighavond te Haarlem

Gestart door student1980, 31/10/2007 om 16:29:17

student1980

Het merendeel van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland is van Berberse afkomst. Dit geldt ook voor de stad Haarlem en in het bijzonder Schalkwijk (Haarlem-zuid). Op vrijdag 16 november en in het kader van de Marokkoweek 2007 voor cultuur, religie en binding wordt een Amazigh (Berbers) discussie georganiseerd. De vraag die centraal staat op die dag is: Wat is de Berberse Bijdrage aan de Nederlandse samenleving?

Aan de hand van lezingen van de heren Jan Jaap de Ruiter en Abdelrahman El Aissati over de bijdrage van de Berbers binnen de Nederlandse samenleving zal er een discussie zijn tussen het publiek en de uitgenodigde sprekers. Verder zal de columnist en schrijver Asis Aynan een column voordragen over de identiteitscrisis bij een deel van Berberse jongeren en daarna waarna de gastsprekers en het publiek een reactie wordt gevraagd over de column.

Naast de lezingen en de column zullen ook de Haarlemse rappers Jawad, Charly en Lahbib iets van zich laten horen over hun eigen Berbers bijdrage in de Nederlandse samenleving.

Mustafa Ayned zal voor het cabaret zorgen.

sprekers:

Jan Jaap de Ruiter

Jan Jaap de Ruiter werd in 1959 geboren in Dordrecht, de oudste stad van Nederland. In 1977 ging hij Arabische taal- en letterkunde studeren aan de Universiteit van Utrecht. In 1985 studeerde hij af op een scriptie die handelde over een 13e eeuwse tekst van Zakariya al Qazwini over de embryologie van de mens. Tijdens zijn studie verbleef De Ruiter een jaar in de Egyptische hoofdstad Cairo voor studie aan de Universiteit van Cairo. In 1989 promoveerde hij op een onderzoek naar de taalsituatie van Marokkanen in Nederland.  In datzelfde jaar vertrok de Ruiter naar de Universiteit van Tilburg waar hij sindsdien in verschillende functies heeft gewerkt als onderzoeker en docent. In zijn onderzoek in Tilburg hield De Ruiter zich in eerste instantie bezig met de moderne sociolinguïstiek van de Marokkaanse gemeenschappen in Europa maar later richtte hij zich meer en meer op het Arabisch als minderheidstaal en de positie van de islam. Daarnaast heeft De Ruiter zich altijd geïnteresseerd in het Berbers en de Berberssprekenden.


In 2003 debuteerde De Ruiter als literair auteur. Op kleine schaal vertaalt De Ruiter Arabische literaire teksten in het Nederlands De Ruiter schrijft regelmatig artikelen in de pers zoals in dagblad Trouw of participeert in radio- en televisiedebatten over de islam en de multiculturele samenleving. In de loop der jaren heeft De Ruiter in menig Europees project geparticipeerd zoals het Erasmusprogramma, het Comeniusprogramma, het Multilingual Cities Project, het Van Goghprogramma en gaf hij regelmatig lezingen en voordrachten voor de Universiteiten van Lyon en Toulouse in Frankrijk, Oujda, Beni-Mellal, Marrakech, Fes en Rabat in Marokko, aan het INALCO te Parijs en het IMed in Barcelona. Op dit moment werkt De Ruiter nog steeds aan de Universiteit van Tilburg waar hij deel uitmaakt van de capaciteitsgroep Algemene Cultuurwetenschappen en waar hij lid is van het onderzoekscentrum Babylon.

Abderrahman El Aissati

Abderrahman El Aissati (1960) is geboren in Midar (Rif). In Marokko studeerde hij Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Fès en taalwetenschap aan de Universiteit van Rabat. Hij was tot 1990 docent Engels aan de Universiteit Ibn Tofail in Kenitra.

In 1990 kwam hij naar Nederland. Hij promoveerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op taalverlies bij sprekers van het Marokkaans-Arabisch in Nederland, daarnaast gaf hij hier college. Momenteel is El Aissati universitair docent aan de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) in Tilburg. Hij doet verscheidende onderzoeken op het gebied van allochtone kinderen en onderwijs.

Hij is voorzitter van de in 1994 door een aantal studenten opgerichte culturele vereniging Adrar (Berg), die zich bezighoudt met de Tamazight-Kunst en â€"cultuur. Adrar organiseert lezingen en culturele bijeenkomsten met betrekking tot de culturele en sociale aspecten van Amazigh identiteit.

El Aissati zit ook achter de eerste Amazigh tv die vanuit Nederland programma’s maakt voor de Amazigh gemeenschap in Nederland maar ook daarbuiten (www.amazightv.com).


Asis Aynan (column)
Asis Aynan (1980) studeert filosofie aan de universiteit van Amsterdam en werkt als docent aan ROC Haarlem. Hij is redacteur bij het tijdschrift Contrast. Zijn stukken verschenen ondermeer in NRC handelsblad, Trouw en hij is ook vaak te horen bij de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) in het programma Het Andere Geluid. In november zal debuut Veldslag verschijnen bij uitgeverij Atlas

Waar: LAAN VAN ANGERS 5 te Haarlem







De Marokkoweek wordt afgesloten met een optreden van Kasba en Mimoun Walid





kijk voor meer informatie op www.smoh.nl

tuzin

#1
azul,

ben benieuwd of het net zo gezellig wordt als de vorige keer, twee jaar geleden.
met ayned zal het zeker lukken

thwenni netta

student1980


Tikinas

Komen Kasba en Walid Mimoun ook of staan ze gewoon voor de sier op die poster?

MBTiza

#4
Citaat van: Tikinas op 08/11/2007 om 16:41:01
Komen Kasba en Walid Mimoun ook of staan ze gewoon voor de sier op die poster?

Hallo Tikibad,

Bedankt voor je vraag, wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen. Een exacte datum waarop wij jouw vraag zullen beantwoorden kan ik niet geven maar dit zal waarschijnlijk na 18 november gebeuren. Wij hopen jou en vele andere leden van amazigh.nl die dag te mogen verwelkomen.

Mvg,


SMOH (Stichting MOcro's Haarlem)

tuzin

azul,

walid mimoun en kasba gaan op de afsluitingsfeest optreden en dat is op 18 november in de patronaat, de intree is dan 10 euro. http://www.patronaat.nl/overzicht?eventId=4308303#4308303

op vrijdag de 16de is het een amazigh avond in de jongeren centrum prisma in haarlem schalkwijk. de entree is dan gratis.

thwenni netta