-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Thayouth

#62



Ik heb hem. Zal hem uploaden zodra ik kan, moet nu gauw weg.
#63
Citaat van: abrid op 28/04/2008 om 14:50:27
Citaat van: Thayouth op 27/04/2008 om 23:17:04


Dank je wel Rbaaz. Ben hier blij mee. Alleen wil ik het liefst ook de kaft enzo hebben, zodat ik de complete uitgave heb. Heb ik ook altijd met dvd's, ik wil de originele uitgave met de plaatjes enzo. :S

Maar volgens mij heb ik al iemand gevonden die bereid is me het op te sturen. ;D

Ik heb hem ook wel dus als jou het niet lukt kan je het nog van mij krijgen. Een digitale versie.
Ik hoor het graag.



Bedankt, erg aardig van je. Het is me inmiddels gelukt om een kopie te bemachtigen.
#64

Je oom heeft een prachtstem. Ik heb dit filmpje maar meteen even aan mijn favorieten toegevoegd op Youtube. Als iemand trouwens het origineel voor me heeft, graag. Ken dat namelijk niet.
#65

Volgens mij is Eek! een meisje hoor. En de gitarist(e) heeft ook duidelijk vrouwenhanden. Alleen is het mij dan wel een raadsel waar die mannelijke zangstem vandaan komt. De zanger zit erbij en is niet te zien of die stem is er gewoon doorheen gezet met een mixer.

Muhim, echt heel mooi hoor. En ook tof dat je zo goed gitaar speelt a Eek! Mijn complimenten.
#66


Dank je wel Rbaaz. Ben hier blij mee. Alleen wil ik het liefst ook de kaft enzo hebben, zodat ik de complete uitgave heb. Heb ik ook altijd met dvd's, ik wil de originele uitgave met de plaatjes enzo. :S

Maar volgens mij heb ik al iemand gevonden die bereid is me het op te sturen. ;D
#67


Of spel je het als El Ouariachi? Muhim, ik ben op zoek naar haar dichtbundel, liefst een beetje snel ook. Mocht iemand hem hebben en mij kunnen toesturen, heel erg graag. Zelfs met een stapel kopietjes ben ik al superblij, die ga ik dan inbinden en plastificeren.

Spreekt uiteraard voor zich dat ik opdraai voor alle verzend-, kopie- en moeitekosten. Alvast bedankt.
#68
Cultuur / Re: Marokaanse Fez ( hoofddeksel)
24/04/2008 om 22:54:43
Citaat van: Izwan op 20/04/2008 om 16:10:48
Uitlopende en tegenstrijdig verhalen dwingen mensen om na te denken en geen informatie klakkeloos overnemen en dat is goed. Ik ben benieuwd naar de tegenstrijdige verhalen die jij opgevallen. Verder is het niet van belang wat jij boeiend vind.


Citaat van: Izwan op 20/04/2008 om 16:10:48Mijn opa noemde zijn leeftijdsgenoten die rode Fez droegen verklikkers en verraders want zij hadden in Arif  opstand van 1958/1959 een negatieve rol gespeeld. Daarom heb ik altijd een hekel aan de rode fez dragende Iriffiyen.
Wat jij oom toevallig een lid van 7izb Istiqlaal?



Zolang jij de contradictie in deze niet inziet, kan nog geen straatkat jouw vragen serieus nemen.
#69
Amazigh keuken / Re: De hoe-maak-ik-dit-topic
24/04/2008 om 22:47:25

Even deze topic een beetje leven inblazen. :moe:
Zou leuk zijn als meer mensen onder het mom van ‘sharing the knowledge’ ook wat kookervaringen zouden plaatsen. Ja, JULLIE ja. Ik sla het vanzelfsprekende gezeur over handen, aanrecht en werkblad goed reinigen deze keer wel over, maar ja, blijft extreem belangrijk.

Vandaag gaan wij die niets beters met ons leven te doen hebben, een op z’n Marokkaans germarineerde en klaargemaakte kip maken. Als je het eenmaal in de vingers hebt, is het makkelijk te maken en kun je mensen een complete Marokkaanse maaltijd voorschotelen. And God knows hoezeer Irrifieyen van eten houden en behoefte hebben aan complete maaltijden. Ik heb er gelijk vier gemaakt, Marokkaanse m3ieyeqheid, maar ja, jullie weten hoe dat gaat wanneer je kookt voor Marokkanen. Muhim, ken jullie toch lekker niet, dus de m3ieyeqheid vergeten we bij deze, jallah, erase your minds. Voor een eerste keer zou ik het trouwens op één kip ofzo houden en de hoeveelheden door vier delen.


De benodigdheden
•   Twee middelgrote uien
•   Tien volle eetlepels fijngesneden koriander
•   Drie teentjes knoflook
•   Anderhalve (middelgrote, doormidden gesneden) tomaat
•   Twaalf volle eetlepels lichte olijfolie
•   Halve theelepel saffraan
•   Twee dessertlepels zwarte peper
•   Anderhalve dessertlepel kurkuma
•   Twee dessertlepels gemberpoeder
•   Halve theelepel zout (arwa wordt al heel zout door de olijven, dus pas op)
•   Vier braadkuikens in een grote (aluminium) kom
•   Vijf halve citroenparten/1,5 l koud water/6 eetlepels azijn (voorbereiding)
•   500 ml warm water (bereiding)
•   Grote platte pan waar de kippetjes naast mekaar in kunnen liggen




Garnituur
•   Driekwart blik olijven zonder pit van Wafaa
•   Sausje van braadkruiden en/of grillkruiden, sambal of een heel fijn gesneden pepertje en olijfolie





De voorbereiding

Hoe beter je kip schoonmaakt, des te smaakvoller hij wordt. Arri7eth n uzuffa (oftewel: stank) kan het eindresultaat echt verpesten. Maak daarom de kip goed schoon door de binnenkant van de buik en rug goed uit te schrapen (daar zitten kleine resten van ingewanden, zie waar het mes naar wijst op de foto) en verwijder overtollig kippenvel. Dat laatste zit bij het nekje en sluit de nekopening af (van die flappen) en aan de zijkanten van het buikje (flappen links en rechts aan de onderkant). Ook het nekje, het uitstekende deel van de vleugeltjes en zo’n driehoekig stukje bij het achterwerk verwijder ik altijd. Hier een foto van voor de schoonmaak en erna. Tfoe, de foto’s doen om de een of andere reden haast obsceen aan vind ik, maar hopelijk visualiseert het een beetje wat ik bedoel.


The before freakshow



After



Verder dien je erop te letten dat je ook het velletje goed schoonmaakt, zelf schraap ik het vel altijd met zo’n ding dat niet-geplukte restjes verwijdert. Geen idee hoe het heet of waar het eigenlijk voor gemaakt is (volgens mij om kaas mee te raspen voor op de pizza) maar het is een handdig instrumentje, hier een foto, misschien dat iemand weet hoe het heet.





Nadat je dit alles gedaan hebt en de kip meerdere malen gewassen hebt onder koud stromend water, leg je hem in een grote kom en knijp je de citroenen uit boven de kip. Laat de citroenpartjes dan in de kom en voeg hier nog de azijn en het koude water aan toe. Laat de kippen dan een uurtje weken in dit mengsel. Dit wordt gedaan om de kip te ontdoen van alle overige nare geurtjes enzo. Bovendien komt het de smaak ten goede.


De bereiding

Rasp de uien en tomaten (de schil niet uiteraard) boven de pan.Voeg hier de koriander, olie, specerijen en fijngeperste knoflook aan toe en meng dit goed. Dit is je marinade. Haal de kippen uit de kom (goed laten uitdruppelen en niet meer wassen). Wrijf de kip hier goed mee in. Vergeet de binnenkant en de plaatsen tussen vel en vlees niet. Voor een extra smaakvolle kip kun je hem een paar uur laten marineren in de koelkast maar je kunt hem ook direct gebruiken. Nadat je de kip goed ingewreven hebt plaats je hem op zijn buik in de pan (daar zit meer vlees aan dan op het ruggetje dus mag dat extra lang gebakken worden). Verder doet het de smaak goed als je een kwart citroenpartje goed uitknijpt en meekookt.




Bak de kip goed aan op hoog vuur . Sommige mensen zijn bang voor hoog vuur, terwijl je daarmee juist goede (malse) resultaten bereikt, dus 3annas. Let er wel op dat je af en toe met een pollepel alles omschept in de pan zodat de boel niet aankoekt en draai de kip ook om zodat hij aan beide kanten bakt en kleurt . Prik hem ook hier en daar in met een ovenvork zodat de kip alom doordrongen wordt van het kookvocht. Dit doe je gedurende een minuut of 10.




Voeg nu het warme water toe (ergens in een leeg hoekje zodat je de kippen niet van de marinade ontdoet) en schep even met een pollepel de boel om zodat het water zich gelijkmatig over de pan verdeelt. Doe het deksel op de pan en laat op hoog vuur stoven gedurende een minuut of 25 terwijl je af en toe omroert en de kippen omdraait.

Verwarm de (hetelucht)oven voor op 250 graden. Was intussen de olijven (ze zijn heel erg zout) met wat warm water en giet ze af. Maak het sausje waarmee je de kip gaat insmeren voor hij de oven ingaat (zie boven onder ‘garnituur’). Dit doe je door sambal of een fijngesneden pepertje te mengen met wat olijfolie en kruiden naar keuze. Zelf heb ik drie volle eetlepels sambal gebruikt, anderhalve eetlepel sterke olijfolie en een volle eetlepel grillkruiden. Je kunt ook houtskoulkruiden gebruiken of andere kruiden naar smaak.

Je kunt ook een schaal fruit ofzo klaarmaken in de tussentijd. Mocht het mislukken valt er toch nog wat te vreten. Of misschien heb je wel meer trek in een Granny Smith dan een kip (zoals ik). :moe:



Haal de kip uit de pan met een ovenvork en laat hem goed uitdruppelen boven de pan zodat hij droog wordt. Leg hem dan op een hete bakplaat en besmeer hem met een bakkwast met hem pittige mengsel. Doe de kip dan in de oven. Hou je van een krokant korstje, dan kun je rekenen op 15 a 20 minuten. Heb je liever een alom malse kip met zachte buitenkant, dan heb je genoeg aan 10 minuten. Op de ventilatorstand wordt hij veel sneller krokant, dus kun je daar het beste gebruik van maken indien je van krokant houdt.

In de tussentijd voeg je de olijven toe aan de arwa (jus ze3ma) en laat je die op hoog vuur verder koken en indikken. Af en toe roeren en vergeet niet te proeven of het goed zit met het zout.

Dan pak je je meest kitscherige Marokkaanse bord erbij en schep je wat van de arwa in het bord en daarboven de kippen. Maar je kunt ook op z’n westers de kip doormidden snijden en op een bordje met friet en/of een salade leggen. Maar op z’n Marokkaans vind ik met mijn nostalgische sentimenten leuker. In vroegere tijden aten hele families samen en zat men met een groepje mensen rondom één bord. In dit geval heb ik eigenlijk alleen voor de foto die kippen in één bord gedaan, want we zijn hier nooit allemaal tegelijk thuis en eten dus maar zelden samen op z’n Marokkaans. Zal ook wel voor jullie gelden. Al met al: voila.






#70

Helaas niet. Hij heeft wel een cd uitgebracht waarop hij deze gedichten (in het Taqbaylit) voordraagt met Kabylische muziek op de achtergrond. Ik ga eens kijken of het tot de mogelijkheden behoort wat van die cd hier te openbaren.
#71

Ze wilden de Marokkanen anders vorig jaar ook al weren. Het stonk er zwaar naar uitwerpselen van honden. En als je Marokkanen wilt afstoten, moet je alles wat met honden te maken heeft de vrije hand geven. Hopen maar dat het anders wordt dit jaar. Al deden ze het maar voor Fatoum.
#72


Ik ben overigens wel benieuwd naar jullie mening hierover.
#73
Citaat van: TheCFO op 22/04/2008 om 15:15:40
Idd schitterende foto's Samir!

Thayouth, die foto van je wandelpaadje, is die ook uit marokko? Als ik niet beter wist zou ik zeggen 'de veluwe'!


Welnee, je ziet toch aan die vervuilde sloot dat je het in wat eh urbaner regionen moet zoeken. Gewoon hier in Amsterdam.
#74

Pfff, foto's van Samir zijn te mooi voor woorden. Daar brengt geen enkele gefrustreerde reactie van iemand wier uitlatingen altijd van negativiteit doordrenkt zijn verandering in.
#75

Mijn prachtige wandelpaadje.