-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Thayouth

#121

Wat lieg je a aandachtszieke zielepoot. De foto an sich spreekt al boekdelen aangezien je rechts een paar ventjes ziet die gehuld zijn in liturgische gewaden die horen bij de christelijke kerk(stroming) waar zij zich toe rekenen. Het artikel spreekt verder over de houding van de Marokkaanse overheid ten opzichte van de verschillende confessies in Marokko.
#122
Citaat van: Tamza op 17/02/2008 om 23:20:18
Btw, Thayouth, waar haal jij die Nigeriaanse garnalen voor de garnering?

Die haalt mijn vader altijd van zijn werk (hij is kok). Maar ik denk dat ze wel te krijgen zijn bij de visboer. Anders gewoon andere middelgrote of grote garnalen. Maar deze zijn vlezig en ik weet niet, ik heb de indruk dat ze echt vet vers zijn en van goede kwaliteit (al is het denk ik eigenlijk geen goede keuze indien je duurzame visserij beoogt, dus wie een alternatief heeft, graag).

Verder zijn alle on-topic suggesties en aanvullingen hier uiteraard welkom.
#123
Vrijwel alle Irrifieyen die ik ken zijn dol op vis. Niet bepaald opmerkelijk als je bedenkt dat het noorden van Marokko (Arrif) gelegen is aan de kust en de zee onze families al generaties voorziet van haar eetbare schatten. Zelf fuhathegh shwayt (doorgeslagen in het zijn van een verwend nest) aangezien ik vooral van graatloze vis hou, maar goed. Verder moet ik het met name van no-nonsense food hebben als djubiyeth, re3des en kip uit de oven, maar soms mag je best wat shikievoer eten vind ik (vandaar het recept waarmee deze topic een kick-off krijgt).

De Marokkaanse keuken is er een van tradities, ervaring en gevoel. Daarom zul je bijna geen enkele Marokkaanse oma of moeder die bedreven is in de Marokkaanse kookkunsten te werk zien gaan met gewogen hoeveelheden. Die gaan te werk volgens een combinatie van bereidingswijzen die al eeuwen/decennia overgaan van moeder op kind en gevoel, liefde en zorg voor hetgeen ze maken (hoe dramatisch dat ook klinkt, geen woord van gelogen). Hierdoor lijken de Marokkaanse culinaire tradities ontoegankelijk, maar ik heb voor onderstaand recept alles wat ik gebruikt heb gewogen om houvast te bieden en dat ga ik doen met alles wat ik hier post. Ik ga proberen wat Riffijnse gerechten zo uitgebreid mogelijk te beschrijven en daarbij zoveel mogelijk visueel materiaal ter beschikking stellen.


Voor je begint een les die je voor de rest van je leven in je oren moet knopen. Kookles I die ik van mijn moeder geleerd heb: was je handen goed met zeep en reinig je werkblad (aanrecht/keukentafel) grondig voor je begint. En gebruik liever te weinig zout dan te veel. Het eerste is te verhelpen, het tweede niet zo gemakkelijk.


Visbestilla
Totale bereidings- en baktijd: 2 uur.

Wat heb je nodig voor de bestilla?





-Een rol filodeeg (van de Turk, wordt ook baklava mee gemaakt, is van goede kwaliteit).
-Een zakje mihoen a 250 g (3 minuten geweekt in 1.5 liter kokend water met een scheutje zonnebloemolie zodat de boel niet aan mekaar plakt en waar 1 visbouillonblokje [van de AH] in is opgelost, daarna met een keukenschaar klein gesneden).
-Champignons: zakje van de AH a 200 g (gesneden)
-Een groene en een rode paprika.
-Roze garnalen: 150 g (gewogen terwijl ze nog ingevroren waren).
-Inktvis: 1 witte lap a 100 g (ontdooid gewogen en in stukjes gesneden).
-Witvis: 200 g (pangasius filet, ontdooid gewogen, in stukken gesneden).
-Fruits de mer: bakje van de AH a 150 g (voorgekookt, bevat: kleine inktvisjes, roze garnaaltjes, Aziatische arkschelp en Chileense mosseltjes).
-Kruiden in poedervorm: 1 halve tl (theelepel) zwarte peper (goedgevuld), 1 halve tl gemberpoeder (goedgevuld), 1 halve tl zout (afgepast), 1 halve tl kurkuma (afgepast) en een mespuntje saffraan.
-Verse kruiden: qesbor en ma3dnus (ongeveer 3 eetlepels elk).
-Sambal: 1 tl.

Extra
-Bakvorm (mijne heeft een doorsnede van 28 cm en is eigenlijk een taartvorm)
-Wok



Wat heb je nodig voor de garnering?





-Grote garnalen: 400 g (Krastasud, ontdooid gewogen en gemarineerd in 1 teentje knoflook, wat zout, peper, gemberpoeder, olijfolie en qesbor en ma3dnus naar wens).
-Een citroen.
-Gesmolten boter (en een bakkwast om mee te smeren).



Hoe ga je te werk?

-Je kookt de roze garnalen samen met de in stukjes gesneden witte inktvis in water zonder zout (7 minuten op middelhoog vuur). Giet dit goed af.

-Doe wat olijfolie (2 delen) en zonnebloemolie (1 deel) in een grote wok.

-Bak hierin de afgegoten inktvis, garnalen en de visfilet 5 minuten op hoog vuur.

-Voeg daar de paprika, de champignons en de kruiden in poedervorm aan toe. Nog eens 5 minuten doorbakken op hoog vuur.

-Haal de wok van het vuur als het mengsel er zo uitziet, alles is gaar, gekleurd en doordrongen van de kruiden.





-Voeg aan dit vismengsel de verse kruiden, de sambal en de mihoen toe. Goed mengen tot het hele mengsel gelijkmatig gekleurd is en NIET meer bakken. Laat deze vulling goed uitlekken in een vergiet.

-Nu ga je de bodem van de bestilla maken. Neem twee vellen van het filodeeg en leg ze uitgespreid op je bakvorm. Zo dus.





-Neem nog eens twee vellen en vouw de punten naar binnen zodat een ronde vorm ontstaat. Leg dit op de eerste laag en beboter de randen. Dit ziet er zo uit.





-Leg hierop de vulling en verdeel die goed over de vorm. Druk goed plat met een spatel.





-Vouw alle punten die naar buiten steken naar binnen en bedek de vulling als volgt. Besmeer het deeg met de gesmolten boter.





-Je neemt nog een vel en vouwt het dubbel. Plaats dit boven de vulling en de vier punten die je net hebt dichtgevouwen. Zo.





-Je neemt dan een laatste vel en plaats dat uitgespreid en wel boven op de eerste bovenlaag. Dit ziet er zo uit.





-Vervolgens vouw je alle punten voorzichtig onder de bestilla. Je tilt de onderste bodemlaag omhoog en schuift de bovenlaag eronder. Vergelijkbaar met hoe je een dekbed onder een matras schuift. Besmeer de bovenste laag met boter.





Leg de bestilla dan in een voorverwarmde oven op de hoogste stand voor ongeveer 20 minuten. Doe de gemarineerde garnalen in een andere bakvorm en plaats die ook in de oven (15 minuten is voldoende voor de garnalen).

Als je extra shikie wil doen (zoals ik, gewoon voor de foto want als jullie het niet zouden zien zou ik alles gewoon op een bord pleuren) doe je een citroentje in het midden, omringd door de garnalen.

Dit is dan het eindresultaat. Ru7em athasthem.











Oh ja, de garnalen die ik gebruikt heb voor de garnering zijn deze.





En zo zien ze eruit als ze nog ingevoren in hun kartonnen doos liggen.



#124
@Taqer3esht, haha kan wel hoor. De ongeschreven wet bij Imeghrabieyen, je weet toch. Als er iets gebeurt, zap je onmiddelijk weg met een stalen gezicht alsof er niks aan de hand is. Of opeens heel hard en enthousiast ergens over gaan praten om de aandacht af te leiden. Of mijn favoriet, opeens heel geinteresseerd zijn in Teletekst (pagina 101 of 800, die laatste terwijl je niet eens onderscheid kunt maken tussen de zijlijn en de middenlijn).

Citaat van: ElGalloNegro op 14/02/2008 om 17:25:29

En een keer zaten ze weer naar zo'n filmpje te kijken als gastjes van een jaar of 14, komt er ineens een oom binnen...zij snel zappen, kregen ze die sneeuw-ruis kanaal...en met z'n allen zeghma geintresseerd daarna kijken hahaha die oom had ze gelijk door.

Hahahaha, tfoe. Die sneeuw heeft ze zwaar verraden, hadden ze beter meteen de tv uit kunnen doen die viezerikken. Ik had ook een keer zoiets. Mijn vader was op de bank in slaap gevallen voor de tv. Ik liep toevallig voorbij de woonkamer en zag dat inmiddels die dooie 'bel me, bel me, bel me op 0900' sloeries van na 00:00 uur bezig waren. En ik zo heel langzaam en stilletjes (zodat hij niet wakker werd) op de afstandsbediening aflopen om van kanaal te veranderen, doet ie opeens zijn ogen wagenwijd open haha. Toen deed ik zo'n laatste sprong van wanhoop op die afstandbediening en vergat ik mijn voorzichtigheid en zapte ik weg. Maar hij sliep meteen weer door, dus misschien heeft ie het niet eens gezien. Of wel en hij deed alsof haha. :D

#125

MIJN GOD, TONG-PO IS ECHT EEN MAROKKAAN?!

Haha, ongelooflijk. Wist ik ECHT niet en ik geloof het pas nu ik het een en ander gegoogled heb. Hij lijkt er totaal niet meer op met dat kale hoofd en eh, waar zijn die Aziatische ogen gebleven (ik bedoelde dat Tong-Po lijkt op de foto die in het startbericht staat)? En ik vond hem 3ad echt een onmiskenbaar Thaise kop hebben! Tfoe, hij kan wel echt goed acteren zeg (of is zo'n dreigende en intimiderende houding gewoon makkelijk te doen voor een Marokkaan :D), hij is een hele overtuigende slechterik in die film.
#126
Citaat van: Abu-maika op 14/02/2008 om 17:00:30
tot welke stam behoort Tong-Po dan ?


Hahaha, ik dacht dat die ene Tong-Po uit de fameuze Kickboxer film met Jean-Claude van Damme bedoeld werd, want daar lijkt ie sprekend op.
#127

Ieg, als ik mijn voorgaande reactie teruglees zie ik dat die weleens heel anders opgevat zou kunnen worden. Dat is gewoon mijn manier om aan te geven dat ik het een leuke nickname vind en niks anders. :(

A7abith hierboven, sinds wanneer staat bewondering voor een kunstuiting gelijk aan reetlikkerij? :S
#128
Citaat van: ElGalloNegro op 14/02/2008 om 17:17:17
Citaat van: Thayouth op 14/02/2008 om 17:15:21


Tfoe... Nederlandse producties zijn echt slecht. Alleen 'Van God los' ofzo en 'Magonia' staan me bij als goede films.

TBS is ook wel ok...wat een mafketel is dat trouwens.

Ciske de Rat, De Lift, Flodder zijn ook wel goed ;D


Ik haat Theo Maassen, ben volgens mij ook de enige die hem totaal niet grappig vindt. Ik heb TBS by the way niet gezien ofzo.

Morgen komt 'Gegen die wand' op tv. Een van mijn favoriete films, alleen veel teletekst momenten, dus ik zou hem niet checken met de tifqirin erbij.
#129


Tfoe... Nederlandse producties zijn echt slecht. Alleen 'Van God los' ofzo en 'Magonia' staan me bij als goede films.
#130

Ik kom alleen als het lid met de leukste nickname hier ('tfoe_xe_l3arabi') komt haha.
#131

Natuurlijk kun je dat, doe jezelf niet tekort. Kwestie van je emoties laten spreken waha. ;)
#132
Citaat van: Idir op 03/01/2008 om 03:32:37
ik heb beide meegekregen en vind ze qua woorden/vertaling wel hetzelfde betekenis hebben...... :) Bovenal je moet niet de neiging hebben om iets letterlijk te vertalen, uiteindelijk gaat het om de inhoud! En over de omotionele lading gesproken; zodra jij een taal redelijk goed tot goed beheerst "voel"je ook dat emotionele! Daarnaast is elke taal constant in beweging, dus voor jet het weet heeft heeft "rebyadh"(vuiligheid)  dezefde emotionalitiet/lading als wanneer je het in het T'mazight zegt..... ;)


Bij een letterlijke vertaling gaat het juist om de inhoud. Op de letter af zelfs. Een vrije vertaling richt zich meer op de strekking en bijbehorende associaties. Dus wat bedoel je precies?

Voorts denk ik dat je een onderscheid dient te maken tussen mate van vertrouwdheid met een taal en het hebben van een emotionele binding met de constructies van een bepaalde taal. De Nederlandse taal is mij het meest vertrouwd omdat ik me daarin vrijuit kan uitdrukken en een groot vocabulaire tot mijn beschikking heb. Daarin kan ik het meest accuraat verwoorden wat in mijn hoofd omgaat. En toch voel ik met het Tmazight en zelfs het Engels een emotionele binding die de Nederlandse taal in mijn belevingswereld mist. Het is vergelijkbaar met de band die -naar ik aanneem veel- Marokkanen in Nederland hebben met dit land. Hoewel het een vertrouwd land is en ons leven zich voor het grootste gedeelte hier afspeelt; Marokko blijft het land waar we een verbond mee hebben gesloten dat maar moeilijk te breken is. Welke basis dat verbond heeft, zal niet voor iedereen hetzelfde zijn, maar toch zou je kunnen redeneren dat het allemaal maar lappen grond zijn en je in beide landen je dagen kunt slijten tot de dood erop volgt. Emotionele bindingen gaan echter het verstand te boven en zijn derhalve niet, zoals jij het stelt, te conretiseren en te bagatelliseren naar een vergelijkingsniveau van vetrouwdheid.
#133
Politiek / Re: berber - arabier
05/02/2008 om 16:30:49
Citaat van: Maghribi hor op 05/02/2008 om 14:39:20
Het zijn de Nederlanders die het land geregeerd hebben tot nog toe dat jou te eten (studiefin, uitkering, WW, WAO, AOW enz..) en een baan (als je die tenminste hebt) geeft en niet jou Amazighi politici. Makkelijk pronken met de veren van een ander.

Twouwens, Gallo, ben jij niet diegene die vorige keer zonodig moest gaan schelden dat de honden er geen brood van lustten.

En trouwens knulletje, ik heb een paar nieuwe woordjes geleerd. Ik leer nog eens iets, zou je ook eens moeten proberen. Dan klim je ooit nog eens op de maatschappelijke ladder dan maar continu de onderste trede te bevolken. Knulletje.

Taz. Inderdaad makkelijk pronken met de veren van een ander. Afrika, Zuid-Amerika en Azië leegplunderen, daar rijk van worden en vervolgens claimen dat die rijkdom te danken is aan de manier waarop geregeerd wordt.  Eentje hier heeft respect voor een zeer ontwikkelde ontvreemdingsdrang. Zoals de waard is...

Tfoe ya uncle Sam. Ik vraag me af op welke trede jouw ouders eindigen, als we hen vragen die maatschappelijke ladder van je te beklimmen en te kijken hoe hoog ze komen.
#134
Politiek / Re: De politiek van de Arabier
05/02/2008 om 16:17:56
Citaat van: Maghribi hor op 01/02/2008 om 13:19:03
Wanneer houdt de Amazighi nou eens op continu het slachtoffer van de Arabier te zijn?
Voor zijn eigen tekortkomingen steeds de Arabier aan te wijzen.
Wel zo makkelijk, jouw ellende is nooit jouw schuld.

Eh, een vluchtige analyse van het gedicht leert dat het een politiek pamflet is, geen aanklacht tegen willekeurige Arabische individuen. Daarom zie ik je bezwaar niet in. Op politiek vlak is de Amazighijn tekort gedaan, hoe je het ook wendt of keert. Een (eveneens vluchtige, we houden het simpel voor je) beschouwing van Marokkaanse politieke overwegingen en maatregelen leert namelijk bijvoorbeeld dat de Berbertaal jarenlang heeft moeten wijken voor de Arabische taal, daar die laatste bijvoorbeeld wel gedoceerd werd op scholen en die eerste niet.

Voorts moet je dat vuile tactiekje dat in Nederland alom aanwezig is in elk publiek debat achterwege laten: elke vorm van kritiek bij voorbaat diskwalificeren door de uiter daarvan slachtofferschap te verwijten. So freaking what, er zijn slachtoffers en daders. Niets mis mee om die te erkennen.
#135
Films / Re: Tweede film van Nassim Abassi
05/02/2008 om 16:05:32

Sowieso draait deze film toch (nog) niet in Nederland? Maar ja, geef mij maar gewoon lekker zo'n flinke arthouse film met veel dramatiek en symboliek.