-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Hadou

#3061
Babbelhoek / Re: woorden
26/09/2006 om 12:13:45
u..
uccan = wolf . Vos bij aith wayargher.
#3062
Dank je wel Wassila.
Ik ben blij dat je de moeite hebt genomen om het te lezen.
Ik ben met een andere verhaal bezig. Ik zal het binnenkort opzetten.
De titel van het verhaal in Tarifiet is : dhi udhem n mulay 3abdelqader Jillal. Udhem staat voor het gezicht of uiterlijk. Ik heb gekozen om in plaats van ''gezicht'' de naam te noemen.
Mulay 3abdelqaer Jillali was een heilige in Marokko of Arif . Ik weet niet wanneer hij leefde. Maar de mensen herdenken zijn naam nog. Al is het ''bid3a" volgens de Islam. Want je mag geen personen aanbieden of in de naam van een persoon iets vragen. Alleen  Allah is de schepper, de genezer, de barmhartige...

Tanemmirt.
#3063
Mededelingen / Re: Ramadan 1427/2006
25/09/2006 om 18:41:19
vandaag heb ik veel moeite met het vasten. Ik ben zo droog van de dorst.. en ben moe.

waarom mogen wij eigenlijk geen water drinken?

#3064
In de media / Re: Ijen site dajdid -
25/09/2006 om 18:33:48
men maakt over iedere onderwerp een discussie van! Knap hoor!

Site thecna :) t menix auwm attas n imsuqen + dha attas n thumesna + Attas nerxeir.
#3065
Babbelhoek / Re: woorden
25/09/2006 om 18:29:09
Citaat van: Debouz op 25/09/2006 om 09:47:50
In de maand n arendan moet je zulke woorden uit je vocabulaire verbannen,a Hdudduc :)
tux .. Ja sçeix ::P
Citeer
Creb is bier (is ook  arabisch woord)
Drank is thissi
Awid thissi ansu---> geef ons drank te drinken
Belut/beluct/thabeluct= bebetaal voor penis
Drank = al xamer in arabisch.. Maar Tissi is beste amazight.. 3afak

i...
imucuen = katten
#3066
Babbelhoek / Re: woorden
25/09/2006 om 00:13:33
c..
creb ( shreb) = drank.
#3067
Babbelhoek / Re: woorden
24/09/2006 om 19:11:50
7...
7arec (7aresh)= roer!
#3068
moeten de spanjaarden dan excuses aanbieden voor de bezetting van onze land , zuid en noord america en andere gebieden in de wereld..

Aznar = out
#3069
Babbelhoek / Re: woorden
22/09/2006 om 23:20:53
niet citeren aub , het neemt te veel ruimte in beslag.
sommige woorden zijn welles waar niet Thamazight. Maar ze worden dagelijks gebruikt. omdat er geen échte amazighwoord er voor in de plaats is.
De ruimte voor buitenlandse woorden moeten we ook kunnen accepteren.


f...
fattu = vlinder
#3070
Amazigh keuken / Re: recepten
22/09/2006 om 23:10:52
7arira â€" ( Tha7reyth) Marokkaanse soep
voor 4 personen:

Benodigheden:
half limonade glas witteolijfolie of zonnebloemolie
125 gram lamsvlees of kip in blokjes
2 eetlepels fijngehakte selderij
½ theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel safraan kleurstofpoeder
1 theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel boter
1 liter water
400gr. tomaten
25 gram vermicelli 1 citroen in partjes
2 grote uien - gesnipperd
1/5 bosje fijngehakte gladde peterselie
¼ theelepel gemalen gember
25 gram linzen of kikkererwten (nacht van te voren in het water geweekt)
2  takjes verse koriander
3 eetlepel volkorenbloem


Bereiding:
Giet een half limonade glas olijfolie of zonnebloemolie in de pan. Laat het een beetje opwarmen.
Doe het lamsvlees of kippenvlees, de uien, selderij, peterselie, peper, kaneel,
gember en boter in de pan. Roerbak alles gedurende 15 minuten op
een middelhoog vuur tot de ingrediënten goudbruin zijn.
Voeg weekwater ( van te voren gekookt) aan toe.
Roer goed, dek de pan gedeeltelijk af en laat 1½ uur stoven.
Pureer de tomaten. Hak de korianderblaadjes fijn.
Doe de tomaten en de koriander in de pan en laat nog 15 à 20 minuten stoven.
Voeg de linzen of kikkererwten er in en roer ze goed in de pan.
Breek de vermicelli in kleine stukjes. Breng het mengsel aan de kook en roer er de vermicelli door.
Zet het vuur water lager en laat nog 2 à 3 minuten koken. Giet de helft van de vloeistof (bouillon) uit de
kookpan en roer er de bloem door.
Klop die bloemmassa door de soep. Laat nog enkele minuten  koken tot de vermicelli, kikkerwten/ linzen gaar zijn en
blijf intussen roeren zodat er geen klontertjes ontstaan.
De soep moet er fluweelzacht uit zien; voeg dus eventueel meer water of bloempasta toe.

Harira dien je in soepkommen . Eten met een lepel .
Bij iedere soepkommtje horen wat dadels er bij ( stuk of 5),
dat is lekker om er tussendoor te eten.

Succes en Eet smakkelijk 
#3071
Babbelhoek / Re: woorden
22/09/2006 om 23:07:20
nivira ( nibira)= koelkast
frigo = diepvries
het zijn ingeburgerde woorden in Rifland.
i...
iref = varken / zwijn
#3072
Babbelhoek / Re: woorden
22/09/2006 om 22:30:43
n..
nivira = koelkast
nican ( nishan) = juist.
necin ( neshin) = wij.
#3073
Mededelingen / Re: Ramadan 1427/2006
22/09/2006 om 22:20:29
Ramadan mubarak in sha Allah.



Ayatal Koersie Transcriptie:

Allahoe Laa ielaaha iellaa hoewa, Al 7ayyoe Al qayyoem. Laa ta'xodhoho sienaton wa laa nawm. Lahoe maa fie ssamaaauaatie wa maa fie l ardh. Men dha elladhie yashfa3oe 3iendahoe iella bie iedhnieh. Ya3lamoe maa bayna aydiehiem wamaa khalfahom.

Walaa yoe7ietoena bieshay'ien mien 3ielmiehie iella biemaa sha-a'. Wassie3a korsieyyoehoe assamaawaatie wa l ardh, wa laa ya'oedoehoe 7iefdoehoema, wa hoewa al 3aliyyoe al 3adhiem.

Sadaqa Allaho Al3adhiem.
#3074
Timarzgha:
Hartelijk dank voor je woorden. Blijf vooral doorzetten en hou ons wakker en schrep.

Moge Allah jouw altijd bijstaan.
#3075
Amazigh keuken / Re: recepten
19/09/2006 om 23:27:10
Marmita met sperzieboontjes,wortel,erwten,aardappelen en rundvlees.
Benodigdheden: ( voor 2 personen)

4 aardappels
2 wortels
handje sperziebonen
handje verse erwten
150 a 200 gr vlees
peterselie
koriander
2uien
2 tomaten
witte peper
gemberpoeder
paprikapoeder
komijn
zout
safraan ( 1/2 oranje kleurstof)

Was eerst het vlees en groente goed schoon.
Het vlees dient in kleine stukje (ong. 3 bij 3 cm) gesneden te worden.
Snijd de wortels in stukken in de lengte, snijd of breek sperziebonen in tweeen ( puntjes er af snijden), de erwten uit hun schil halen. de aardappels schillen en doormidden in 4 stukken snijden. peterselie en koriander fijn snijden, tomaat ontvellen en in blokjes.

Snijd een ui in grove blokjes, doe een scheut witte olijf olie ( of zonnebloemolie) in een pan laat wat heet worden en doe het vlees en uien erin, wat zout erop( 1/2 eetlepel) en even zo laten 5 min met de deksel erop en even tussendoor roeren.

Dan doe 2 limonadeglazen water erbij en de gesneden groente en peterselie en koriander en tomaatstukjes erbij. De aardappelen nog niet.

Doe ook van alle kruiden een halve theelepel erbij, en een half zakje safraan,

Laat dit op een middelmatig vuurtje voor ongeveer 20 min staan dan doe de aardappels erbij dompel ze onder en anders nog wat water erbij als het niet genoeg is. Kijk na 15 min of de aardappels zacht zijn zo dan laat het nog 5 min op een laag vuurtje staan zo nee laat het nog langer tot de aardappels helemaal zacht zijn.

Proef tussen door of de saus op smaak is anders meer kruiden toevoegen.

Dien op een groot bord op en eet het met marokkaans brood , of met een vork als het te heet is.

succes en eet smakkelijk.