-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Idir

#166
'Dé Marokkaanse cultuur bestaat niet'

Zaterdag 26 januari 2008 - West-Brabantse burgemeesters en een politiechef gingen naar Marokko. Om meer te weten te komen over de cultuur van dit Noord-Afrikaanse land. Ze kwamen na vier dagen tot de conclusie dat dé Marokkaanse identiteit niet bestaat.
 

VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
door Sanne Schelfaut

De Bergse burgemeester Han Polman reisde afgelopen week samen met onder meer collega's Marijnen (Roosendaal), Fränzel (Woensdrecht), Hoogendoorn (Steenbergen), Osterloh (Halderberge), Den Duijn (Moerdijk) en politiechef van het district Bergen op Zoom, Fred Stegman, naar de Marokkaanse hoofdstad Rabat.



- Prinses Máxima had kennelijk een punt toen ze vorig jaar zei dat 'dé Nederlandse identiteit' niet bestaat. Jullie komen tot dezelfde slotsom, maar dan voor de Marokkaanse gemeenschap?



Polman: "Inderdaad. Doelstelling van ons vierdaagse bezoek was ons nader te oriënteren op de islam. Veel van onze moslims zijn van Marokkaanse komaf. Dan kan het geen kwaad kennis te nemen en te leren van hun achtergrond Wat we al snel merkten, is dat het land onder de huidige koning snel moderniseert. In Rabat waan je je in een Zuid-Europese stad. Er lopen niet alleen gesluierde vrouwen rond, je ziet net zo goed luchtig geklede dames zonder hoofddoekjes over straat lopen. Er is zoveel diversiteit. Veel Nederlanders hebben een bepaald, stigmatiserend beeld van moslims. Dat beeld verdwijnt als sneeuw voor de zon als je een paar dagen in Marokko vertoeft."



- Maar ook Marokko heeft te maken met extremisme. En veel werkloosheid. Dat zorgt voor de nodige problemen. Ook hier.



"Dat is zo. De Marokkaanse overheid heeft ons uitgelegd wat ze aan preventie doet en hoe ze extremistische organisaties aanpakt. Wij hebben ook een opgave. Samen met de politie, wijkverenigingen, jeugdzorg en andere instellingen proberen we in Bergen op Zoom overlast en criminaliteit te voorkomen en te bestrijden. Ik moet zeggen dat het momenteel aardig lukt. Het mag overigens geen reden zijn om achterover te leunen. Als er sprake is van overlast op straat, of bijvoorbeeld door drugs, dan moet dat keihard worden aangepakt."

"Aan de andere kant is het zo belangrijk dat de Marokkaanse gemeenschap ook positieve signalen krijgt uit onze maatschappij. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende stageplaatsen zijn en als ze solliciteren, en geschikt zijn, door bedrijven in dienst worden genomen. Er wordt gediscrimineerd en er zijn een hoop vooroordelen, maar we zullen toch met elkaar verder moeten. Want de huidige generatie hoort bij ons. De meeste jongeren hebben weinig meer met het geboorteland van hun ouders of grootouders. Ze gaan er vaak alleen nog op vakantie. Ik vind dat zij, maar ook wij, zich niet kunnen beroepen op de zin 'dat heeft met onze Marokkaanse cultuur te maken' als ze bijvoorbeeld tot 's avonds laat op straat rondhangen. Onzin. Ze wonen hier en moeten op tijd uit de veren om naar school te gaan. Daar moeten uiteraard ook de ouders op worden aangesproken. Maar nogmaals, dat heeft niets met de Marokkaanse cultuur te maken."

- Een gemeente als Bergen op Zoom heeft een grote Marokkaanse gemeenschap. Maar dat geldt zeker niet voor plaatsen als Woensdrecht en Steenbergen. Wat was het nut voor uw collega's om toch mee te gaan?



"Ook voor die collega-burgemeesters was het bezoek een ware eye-opener. Want vergis je niet, overal in ons land bestaan veel vooroordelen over de islam. Ook in dorpen waar weinig mensen met een buitenlandse achtergrond wonen, bestaan vooroordelen. Onbekend is onbemind. Mijn collega's hebben een veel genuanceerder beeld gekregen van moslims, en de vele identiteiten van Marokkanen. Die kennis kunnen ze gebruiken en overbrengen op hun eigen inwoners. Ikzelf heb bijvoorbeeld veel bijgeleerd over de Berbers. De meeste Marokkanen die in onze regio wonen, hebben een Berber-achtergrond.



- U weet nu alles van Berbers?



"Nou, weer wat meer. Berbers zijn jarenlang achtergesteld geweest in Marokko. De huidige koning Mohammed VI, heeft een paar jaar geleden in Rabat een Berber-instituut geopend, dat onderzoek doet naar de Berber-cultuur. Eigenlijk heet dit volk Imazighen, in het enkelvoud Amazigh. Berber is een afgeleide van barbaar. Met de opening van het culturele centrum krijgt dit volk meer erkenning in Marokko. Ik hoop dat die ontwikkeling ook een positieve uitstraling heeft op onze Berbers."



- Hoe zit het eigenlijk met de uitwisseling tussen Bergen op Zoom en Marokko. In 2006 was er het politieke plan om Marokkaanse jongeren die overlast veroorzaken op stage naar Marokko te sturen. Wat is er van dit plan terechtgekomen?



"De vraag is of het altijd zinvol is om stage te lopen in Marokko. Het begint al met de taal. Bij veel bedrijven en overheidsinstellingen in Marokko moet je Arabisch en/of Frans spreken. De meeste jongeren met een Marokkaanse achtergrond uit onze gemeente spreken een beetje Berbers, en niet die andere twee talen. En nogmaals, onze jeugd moet hier aan de bak. Niet in het land waar ze steeds minder banden mee hebben. Dat werkt niet en daar moeten we dan ook geen geld aan besteden."



- Het was voor u de tweede keer in drie jaar tijd dat u een werkbezoek aan Marokko heeft gebracht. Volgend jaar is Polen wellicht een goede bestemming?



"Ha ha. Wie weet. Je leert altijd van deze trips. En over Marokko gesproken: het is echt een prachtig land. Ik kan iedereen aanraden er eens te gaan kijken."

http://www.bndestem.nl/moerdijk/article2535332.ece
#167

Hahaha... die laatste persoon in het filmpje! "bent u geintegreerd" , nee, absoluust niet "hoezo niet" ja gewoon normaal eigenlijk, ik heb helemaal geen bericht gehad ;D
#168
Morocco calls on donors to fund Tangier-Lagos road

Saly (Senegal), Jan. 25 - Morocco appealed, here Thursday, to donors to contribute to the funding of the trans-saharan road between the Moroccan northern city of Tangier and Lagos (Nigeria), to link the north of the continent to the south.

    The call was made by Equipment and Transport Minister, Karim Ghellab, at the ministerial conference on financing infrastructures in Africa, in Saly (80 km from Dakar).

    Mr. Ghellab recalled that the road linking Morocco, Mauritania and Senegal is already operational, thus giving new impetus to trade among the three countries as well as between the north and the south of the continent.

    Over 600 vehicles cross the borders between Morocco and Mauritania daily, including some 100 trucks, which bears witness to the importance of roads, he said.

    He also noted that the north African country has set up, over the past years, a 900-km roads and motorways network linking Morocco to Algeria and Mauritania, as part of the Tangier-Lagos road project, underlining the positive effects of Tangier-Med ports and the high-speed rail to develop trade exchanges between Morocco, Europe and Africa and secure smoothness of circulation of people.

    According to the minister, there remains only the building of the Rosso bridge, on the borders of Mauritania and Senegal, and the bridge on the River Gambia on the Senegalese borders, along with other sections to finalize the 8400 km-long Cairo-Tangier-Dakar-Lagos road.

    The crossing of the Senegal River (900 km) slows down the development of exchanges between Morocco, Mauritania and Senegal, but the African Development Bank (ADB) has undertaken to fund this project, worth some Euro 40Mn.

    The minister reaffirmed Morocco’s will to lend technical support to the different infrastructure projects in Africa, underscoring the importance of South-South cooperation.

    At the closing of the conference, in which Morocco was also represented by a delegation composed of six experts of the Equipment Ministry, donors pledged to finance the different roads, railways and energy projects in Africa.

    The European Union vowed to fund the Rosso and Gambia bridges, while the AfDB, the World Bank, the Islamic Development Bank and the French Development Agency vowed to contribute to funding other infrastructure projects.

http://www.map.ma/eng/sections/box2/morocco_calls_on_don/view
#170
Hier kan je een klein stukje zien hoe de opnames gingen :

http://www.irifien.com/modules/news/article.php?storyid=278

Zo te zien waren er meer ambulances bij deze film, dan toen het geval was... ;D

#171
Babbelhoek / Re: wat te doen??
24/01/2008 om 21:18:22
Citaat van: sofieandme op 24/01/2008 om 21:14:43
ja het was wel raar. maja als hij niet wou dat ik het wist. ik kan het toch hier al een beetje leren dus dat zal me wel lukken.

Als je iets wil weten, vraag gerust! ;)
#172
Babbelhoek / Re: wat te doen??
24/01/2008 om 21:11:33
Citaat van: sofieandme op 24/01/2008 om 21:09:43
hoe bedoel je, fouten? en wie heeft het over wat?

dit :

Citaat van: sofieandme op 24/01/2008 om 20:44:42

de reacties waren dat dat niet juist was, maar het kan wel zijn dat hij niet wou dat ik dat vond. dan kunnen ze niet meer in het geheim praten he.


#173
In de media / Re: Aradio almanar
24/01/2008 om 21:08:58
.
#174
Babbelhoek / Re: wat te doen??
24/01/2008 om 21:06:42

Mooi! ik ben blij voor je.

ik heb niet echt "fouten" in dat verhaal kunnen achterhalen, dus ik weet niet waar die het over heeft....
#176
Feedback / Re: vraagke
24/01/2008 om 20:41:22

op je eigen naam klikken en dan op "laat de laatste berichten zien van dit lid."
#177
Citaat van: Thamazigh21 op 24/01/2008 om 18:52:22
Goede oplossing ;D

Zeker weten, aqa atnhezzedh zi thadarth... :D

#178
Babbelhoek / Re: wat te doen??
24/01/2008 om 20:36:39
Citaat van: sofieandme op 24/01/2008 om 20:29:26
ja ik snap het,
ik zoek de taal van imzouren of benetouzin. nador?!!

is dat hetzelfde en welke kant van marocco ligt dat dan

Dat is beide "centraal Rif" ! gebruiken dus Thedjidh... :P

(hoe is het met zwangerschap trouwens? )

Hier kan je wellicht wat van opsteken : http://tilelli.nl/docs/Standaard%20Tamazight.pdf
#179
Babbelhoek / Re: wat te doen??
24/01/2008 om 20:26:47
Citaat van: sofieandme op 24/01/2008 om 20:01:00
en waarom twee verschillende woorden?

Omdat je binnen het Tamazight een aantal grote dialecten hebt waarvan Tarifit (noord Marokko, ook bekend onder de naam Rif ) er één is. En binnen die dialecten heb je Sub-dialecten (het verschil is niet denderend, maar toch!)

Dus daarom zegt de een; "Thedjidh" en de ander weer "tellid" ! Ik ga het niet al te technisch maken, houd ik het alleen even bij Rif-streek......... om jou vraag te beantwoorden : in Oostelijk Rif gebruikt men "tellid" (ze versaan/begrijpen wel het woord "thedjidh" en andersom ook) en de rest van de Rif gebruikt het ander!

Th -> spreek je uit als "th" van thousand (1000) in het Engels, en dh spreek je uit als "th" van this (dit) eveneens Engels.

Jij begrijp? :D
#180
Babbelhoek / Re: wat te doen??
24/01/2008 om 18:25:30
Citaat van: sofieandme op 24/01/2008 om 18:16:48
hallo,

hoe vertaal je waar ben jij?



Mani thedjidh/mani tellid?!

Vertaling naar het Tamazight/Berber, neem ik aan?