-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Idir

#1531
Taal / Re: Maaltijden in het Thmazight
06/04/2005 om 19:12:57
Citaat van: qaqrieuw op 06/04/2005 om 19:10:18
Citaat van: Tamza op 16/02/2005 om 16:41:22

Bij ons is het zo:

'Reftha' = ontbijt
Ammecri = middageten (na of voor siesta, wij altijd erna)
Ammensi = avondeten

Ook bij ons zo

Bij ons gebruiken de "oudjes" ariyeq/arayuq voor ontbijt maar de "jeugd" gebruikt helaas "refddu(r) i.p.v. arayuq....
#1532
Citaat van: L_L op 06/04/2005 om 19:03:38
Citaat van: Idir op 06/04/2005 om 19:00:47
Citaat van: L_L op 05/04/2005 om 21:25:48
Citaat van: Idir op 05/04/2005 om 18:51:21

Kijk nu ga ik misschien ook wel naar de moskee! ;D

Tamazight had allang een plekje binnen de moskee moeten krijgen, dan zaten onze jongeren nu niet met zo'n grote identiteitscrises!

welcome my child...

Hoe oud was je ook alweer!? ;D

oud..:(...

toch blijf je mijn kindje..het was mijn schouder waar je op kon uithuilen weet je nog..;)

Ahya tawessart, dawradd d jida Nana/Tamza.... ;D

Cem wa-gham bu taghrut (schouder), dayem ghar ixssan..... ;)

c=sh
u=oe
x=g
#1533
Citaat van: abrid op 06/04/2005 om 07:55:25
http://www.amazigh.nl/aforum/index.php?topic=5604.0

Ameziane was je voor ;)

Qa amcum n'ni d amzyan suyani dayi yizwar, itek jar iddaren ucca itizwa! ;)
#1535


???

Zou kunnen!
#1536
Citaat van: L_L op 05/04/2005 om 21:25:48
Citaat van: Idir op 05/04/2005 om 18:51:21

Kijk nu ga ik misschien ook wel naar de moskee! ;D

Tamazight had allang een plekje binnen de moskee moeten krijgen, dan zaten onze jongeren nu niet met zo'n grote identiteitscrises!

welcome my child...

Hoe oud was je ook alweer!? ;D
#1537
http://www.nadorcity.com/modules/news/article.php?storyid=20

Bij dit bezoek was ook dhr. A. Aboutaleb van de partij (ik zag gisteren een stukje op het NOS-journaal)

**Internet vertaling van de bovenstaande link lees je hier onder!

Nador : Bezoek aan Nador van een delegatie van parlementslid van het gemeentebestuur van Amsterdam
Opgesteld door Nadori 6/4/2005 12:30:37 (37 lezing)
Nador, 06/04/05- heeft de gouverneur van de provincie Nador, de Heer Abdallah Bendhaiba, maandag de ambassadeur van Nederland in Rabat, de Heer Leenstra Sjored ontvangen, die een delegatie met parlementslid van het gemeentebestuur van Amsterdam, in bezoek aan Nador gepaard ging.


Tijdens het gesprek, heeft de gouverneur aan de ambassadeur en de Nederlandse parlementslid een algemeen idee gegeven op de democratische ervaring in Marokko, met name op het gebied van het beleid van de plaatselijke en regionale zaken alsmede op de economische en toeristen kansen die dit gebied van het noorden van het Koninkrijk verbergt.

De samenkomst heeft eveneens het mogelijk gemaakt om de kwestie van de Marokkanen die in Nederland wonen, alsmede hun bijdrage tot de investeringsprojecten in Marokko en Nador in het bijzonder aan de orde te stellen.

De Nederlandse ambassadeur en de parlementslid hebben, vervolgens, een onderhoud met de voorzitter van de provinciaalse vergadering, de Heer Mohamed Boujida, gehad alvorens een bezoek aan het culturele complex van de stad Nador uit te voeren.

De delegatie van de Nederlandse parlementslid heeft beloofd om een gift van 50.000 euro voor de voltooiing van de werkzaamheden van dit culturele complex te doen.

#1538
Amazigh keuken / Re: Marmita maken
06/04/2005 om 18:26:51


Moet je zelf weten, het zijn jou tiddarin tenslotte..... ;D

#1539
Amazigh keuken / Re: Marmita maken
06/04/2005 om 18:16:58
Citaat van: MohamedUK op 06/04/2005 om 18:09:35
Trouwens, wat voor soort aardappels moet ik gebruiken? Hard of zacht?


Maakt niet uit! Als je snel kokend aardappelen gebruikt dan moet je ze later bijvoegen! Maar als je al weet dat die aardappelen langzaam koken, dan moet je ze natuurlijk zo vroeg mogelijk toevoegen en het is ook beter voor de smaak van die aardappelen. De jus (arwa) kan dan beter in die aardappelen trekken.... ;)

Citaat van: MohamedUK op 06/04/2005 om 18:02:31
Idir. Je wordt bedankt!

Graag gedaan hoor! ;)
#1540
Amazigh keuken / Re: Marmita maken
06/04/2005 om 18:12:04
Citaat van: qaqrieuw op 06/04/2005 om 18:06:56
Citaat van: Idir op 06/04/2005 om 18:00:51
Citaat van: qaqrieuw op 06/04/2005 om 17:59:51
Citaat van: MohamedUK op 06/04/2005 om 17:49:05
Dit klinkt ongeloofwaardig, maar die vraag heeft me nu al een paar weken bezig gehouden.

Wacht met smart af op de antwoorden.
Wat is niet geloofwaardig?
Dat ik niet weet hoe ik een mamita maken moet?

Ik hoop dat ik niet al te lang op mamita istructies moet wachten.
Wachten moet te lang duren want dan loop ik liever naar de McDonaldsals.

Geen smoesjes, ga koken a yamcum, het recept heb je al.... ;D
6 uur geweest, slager is dicht. dus moet wel naar McDonalds
je bent net te laat met dat fucking lange recept van je  ;D 
van lezen word ik al moe laat staan maken ::)


Ewa rah atecedd tiddarin 'n tqaqra.....

Ingrediënten:

Boodschappen lijstje voor 4 personen
600 gr. kikkerbilletjes (te koop of te bestellen bij een goede visboer)
droge witte wijn
1 platgedrukt teentje knoflook
1 et.l. gehakte peterselie
zout en peper
nootmuskaat
bloem en 1 ei
2 lepels melk
1 citoen
frituurvet


Voorbereiding:

Trek het vel van de kikkerbilletjes en snijd de tenen eraf. Was ze goed en laat ze minstens een uur marineren in witte wijn, knoflook, peterselie, zout, peper en nootmuskaat.


Bereiding:

Laat de kikkerbilletjes goed uitlekken en droog ze voorzichtig af. Haal ze dan door de bloem en door een geklopt ei met melk en wat zout. Laat ze in kleine hoeveelheden bakken ongeveer 5 min. in het hete vet. Laat ze uitlekken zodra ze goudgeel zijn. Zout erover strooien en warm serveren met enkele schijfjes citroen.

#1541
Citaat van: athsaynou op 06/04/2005 om 18:01:08
Is dit goed nieuws of slecht nieuws?

Dat mag iedereen voor zich bepalen! Ik vind namelijk dat "waar rook is ook vuur is "..... dat er gebrekkig bewijs is wil niet zeggen dat hij geen "fundi"is!

Voor de rest LEKKER BELANGRIJK zoals mijn voorganger al zei!
#1542
Amazigh keuken / Re: Marmita maken
06/04/2005 om 18:00:51
Citaat van: qaqrieuw op 06/04/2005 om 17:59:51
Citaat van: MohamedUK op 06/04/2005 om 17:49:05
Dit klinkt ongeloofwaardig, maar die vraag heeft me nu al een paar weken bezig gehouden.

Wacht met smart af op de antwoorden.
Wat is niet geloofwaardig?
Dat ik niet weet hoe ik een mamita maken moet?

Ik hoop dat ik niet al te lang op mamita istructies moet wachten.
Wachten moet te lang duren want dan loop ik liever naar de McDonaldsals.

Geen smoesjes, ga koken a yamcum, het recept heb je al.... ;D
#1543
Amazigh keuken / Re: Marmita maken
06/04/2005 om 17:59:41
Taydûrt/Marmita s weysum d texsact (voor ongeveer 4 personen)

Ingedriënten:
- ongeveer 500 gram lamsvlees (of gewoon 4 stukken vlees)
- één ui
- één (vlees)tomaat
- één kleine courgette
- twee à drie wortels
- vier à vijf aardappelen
- een klein bosje koriander
- kruiden (een mix van gember, saffraan, zwarte peper, paprikapoeder, komijn en gele kerrie)
- zonnebloemolie (of olijfolie)
- ongeveer 2 theelepels zout
- ongeveer 400 ml water (één à anderhalve glas water)

Bereiding:
1. Maak de vleesstukken schoon. Er kunnen namelijk kleine losse stukjes bot en dergelijke tussen zitten. Indien het vlees nog niet gesneden is, uiteraard eerst even in het gewenste aantal stukken snijden.
2. Doe een laagje olie in de pan. En voeg hier ook zout aan toe. Leg het lamsvlees gelijk in de pan en laat het vlees ongeveer een half uur goed braden. Het vuur moet niet al te hoog staan. Af en toe met een houten pollepel de vleesstukken omdraaien.
3. Schil ondertussen de uien, de wortels en de aardappelen. Snijd de uiteinden van de courgette eraf.
4. Snij de wortels in het midden door. En verdeel ze daarna nog een keer in twee. De aardappelen en de courgette dienen ook door tweeën verdeeld te worden. De courgette dient daarna in kleinere stukken te worden gesneden.
5. Snijd het uitje een beetje grof en voeg deze toe, zodra het vlees goed gebraden is. Ontvel het tomaatje, en snijd deze goed fijn en voeg het aan het vlees toe. Laat dit even goed door bakken en dan doe je er de zelfgemixte Marokkaanse kruiden (gember, saffraan, zwarte peper, komijn en gele kerrie) bij. Roer dit even goed aan.
6. Voeg dan een glas tot anderhalf glas water (één glas is ongeveer 250 ml) toe. (De hoeveelheid water hangt af van de hoeveelheid vlees, het vocht van de tomaat enzovoort.)
7. Snijd de koriander fijn en voeg een deel ervan nu aan het vlees toe.
8. Zet het vuur iets hoger aan dan zonet, tot je de saus ziet pruttelen. Zodra de saus pruttelt, kun je het vuur lager zetten. Laat het vlees ongeveer een kwartier tot twintig minuten koken.
9. De groente kan er nu bij. Leg eerst de stukjes wortel op het vlees, daarna de aardappelen en bovenin de stukjes courgette.
10. Laat de groenten een goed half uurtje koken.
11. Voeg de rest van de fijn gesneden koriander toe aan de groente. Indien er teveel jus / saus aanwezig is, kun je het vuur iets hoger zetten, zodat deze zich zal binden. Zet het vuur na ongeveer 5 minuten uit.
12. Er kan gelijk worden begonnen met het opscheppen van het eten. Indien gewenst kan er ook een aantal minuten gewacht worden. Het eten dient in groot bord te worden opgeschept. Allereerst dienen de aardappelen langs de rand van het bord gelegd te worden. De courgettes dienen tussen de aardappelen te worden gelegd. In het midden van het bord komt het vlees. Dan kunnen de stukjes wortels op het geheel gelegd worden. Als laatste kan men de jus eraan toevoegen. Dit gerecht wordt altijd met brood geserveerd. Eventueel kunnen er olijven aan toegevoegd worden.

Resultaat: Een gerecht waarin alle basisingedriënten die we nodig hebben terug te vinden zijn. Van groenten, vlees tot aan het brood toe. Dit is een van de bekendste dagelijkse gerechten in Arif.

http://www.tawiza.nl/content/awid.php?id=541&sid=3&andra=artikel

Bron : www.tawiza.nl

:)
#1544
Paris to host 1st Amazigh Song Festival

Paris, Apr.05 - The 1st Amazigh Song Festival will take place, here on April 23 at the Conference center of Montreuil (Paris suburb).
The musical event will feature Amazigh famous voices notably Najat Aatabou, Mohamed Rouicha, Fatima Tihihite, Said Mariouari, Raïsa Aït Baamrane, Biguigui, Raïs M'Barek Aissar and Oudadene Band.
On their part, Abdelaziz Stati, Said Senhaji, Aziz Boufalja, Redouane Megri, Said Hourra and Abidat R’ma Band are on the menu of a popular musical party that will take place on April 9 in "L’Espace Lumière" of Boulogne Billancourt (Paris suburbs). 
Under the sign "Morocco in celebration", the party will be animated by the Moroccan comedian Abdelkhalek Fahid.

http://www.map.ma/eng/sections/culture/paris_to_host_1st_am/view
#1545
Media welcomes Algeria's decision to lift visa requirements for Moroccans

Rabat- The Moroccan media on Monday welcomed the announcement by Algeria's President Abdelaziz Bouteflika to waive visa requirements for Moroccan nationals, a move that was described by a newspaper as the beginning of the normalization process between the two countries.
  "The unfreezing is being materialized ", writes "Aujourd'hui Le Maroc" daily deeming it's "better late than never".
       The Algerian decision comes a week after the "historic" meeting between Moroccan King Mohammed VI and Algeria's Bouteflika in Algiers on the sidelines of the recent Arab Summit.
       Algerian President's decision was announced during a telephone call to King Mohammed VI on Saturday.
     Morocco "greeted" this "important decision" which comes in response to the one made by Rabat last July 30 when the monarch announced the lifting of visa requirements for Algerian nationals.
     Bouteflika's move is described in Rabat as a "new milestone in bringing closer the two brotherly peoples and reflects the will of the two neighboring countries to deepen and develop their bilateral relations based on a mutual confidence and joint action."
     "L'Economiste" daily deems that Bouteflika's decision paves the way for the reopening of the borders that were shut in 1994 following a terrorist attack on a hotel in Marrakech in  which two Spanish tourists died. Morocco blamed Algerian radical islamists for this attack.
     Echoing it,  "Liberation" daily describes as an "obvious need"  dialogue between Rabat and Algiers to settle pending issues , while "Al Alam" newspaper writes that "our Algerian brothers have finally recognized the legitimacy of the initiative taken by HM the King to lift  entry visa for Algerians, as an act of sovereignty."
     "Attajdid" daily deems that Bouteflika's decision "ushers a new era in Moroccan-Algerian relations"  and a confirms the previsions that the reopening of the borders is "only a matter of time." 

http://www.map.ma/eng/sections/box4/media_welcomes_alger/view