Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Idir

1
Handige tips / Re: Rifjet!! ttiyara/tamlalayt zi nador ghar Spanya
« Gepost op: 08/04/2009 om 16:30:03 »
Idabbi tettud war thessased 'filmpje' nni a Idir!

War yedji gha dabbi waha.... ttught nicca!! ;)

http://www.irifien.com/modules/news/article.php?storyid=623

2
Handige tips / Re: Rifjet!! ttiyara/tamlalayt zi nador ghar Spanya
« Gepost op: 08/04/2009 om 15:12:58 »
iwa i qim rux adasn ghar hollanda waha. tecna!

Aqathen dhini usind... ;)

Volgens het het volgende filmpje vliegt Rifjet vanaf 02-06-2009 ook vanaf Schiphol Amsterdam!

3
In de media / Opening Berbercentrum nu op 23 april
« Gepost op: 28/03/2009 om 14:59:11 »
Opening Berbercentrum nu op 23 april

 

DEN HAAG - De opening van het eerste Berbers cultuurcentrum van Nederland is gepland op donderdag 23 april. Het centrum "Le Papillon" in Den Haag Zuid West zou deze maand al opengaan, maar dat kon niet door waterschade.
 
Die schade was ontstaan na een brand bij de bovenburen. De organisatie hoopt dat minister Van der Laan of de Haagse burgemeester Van Aartsen het centrum komt openen.

'Le Papillon' is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de Berber- of Amazigh-cultuur. Dat is de cultuur van een groot deel van Noord-Afrika. De meeste Nederlandse Marokkanen hebben een Berberachtergrond. Onder de eerste generatie gastarbeiders was dit geen onderwerp waar veel over gepraat werd. Veel jonge Berbers vinden het wel interessant om meer te ontdekken over de cultuur van hun voorouders.
 
http://leiden.westonline.nl/nieuwsitem/28485

4
Mededelingen / Activisten gearresteerd in Marokko
« Gepost op: 11/03/2009 om 01:21:03 »
Activisten gearresteerd in Marokko


Door onze correspondent

Madrid, 10 maart. Drie bekende burgeractivisten in het noorden van Marokko zijn korte tijd na elkaar gearresteerd nadat zij betrokken waren bij protesten tegen de corruptie rond de grote drugstransporten vanuit de Rif.De mensenrechtenactivisten Chakib al-Khayari en Ayad Hadrati en de blogger Hassan Barhoun werden opgepakt wegens het in diskrediet brengen van de Marokkaanse politie en „belediging van magistraten”.

Medestanders zien de arrestaties als pressie wegens hun kritiek op politie en justitie en hun beschuldigingen dat de top van de georganiseerde bendes banden onderhouden met de lokale autoriteiten.

Begin dit jaar kwam de politie in actie tegen smokkelbendes in de Rif, waarbij meer dan honderd arrestaties werden verricht, het grootste deel onder politie zelf en militairen. Met die actie wil Marokko zijn Amerikaanse en Europese bondgenoten tonen dat het de strijd tegen de hasjsmokkel serieus aanpakt.

Smokkelbendes

Chakib al-Khayari gooide echter roet in het eten. Hij is voorzitter van de lokale Berberbeweging Association du Rif des droits de l’homme in het gebied rond Nador en geniet bekendheid wegens zijn strijd tegen de georganiseerde hasjsmokkelbendes in de regio. Hij maakte bekend dat de breinen achter de smokkelbendes ongemoeid waren gelaten en alleen de loopjongens waren opgepakt.

Na zijn arrestatie in februari deed het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een officiële verklaring de deur uitgaan dat Khayari werd beschuldigd van ,,het ontvangen van buitenlandse gelden voor mediacampagnes om de inspanningen van de Marokkaanse autoriteiten in de strijd tegen drugs in diskrediet te brengen’’. Volgens de Spaanse krant El País heeft de kwestie tevens geleid tot het gedwongen vertrek van een officier van de Spaanse inlichtingendienst die in Nador was gestationeerd in verband met de samenwerking tegen de drugssmokkel. Zowel de Marokkaanse als de Spaanse autoriteiten weigeren commentaar op de uitzetting.

Ayad Hadrati, die korte tijd later werd gearresteerd, is voorzitter van de vereniging Ketama die zich inzet voor ontwikkelingsprojecten in de Rif en daarbij nauw samenwerkt met Khayari.

Krankzinnig-verklaring drugsleider

De blogger Hassan Barhoun, die veel lezers heeft in Noord-Marokko, werd gearresteerd nadat hij op internet de openbare aanklager in de stad Tetuan ervan had beschuldigd onder een hoedje te spelen met de opgepakte lokale narco-leider Mohamed Charef. Deze laatste liet zich volgens Barhoun gek verklaren, zodat hij zijn straf kon uitzitten in de psychiatrische kliniek van Tetuan. Van daaruit zou hij makkelijk zijn ontsnapping kunnen regelen.

De kwestie van de krankzinnig-verklaring van Charef groeide uit tot een schandaal, toen de directeur van de kliniek uit protest tegen zijn opname zijn ontslag nam. Blogger Barhoun organiseerde een handtekeningenactie voor de directeur en solidariteitsoptocht voor de poorten van het psychiatrisch ziekenhuis. Vrijdag werd hij door de plaatselijke rechtbank veroordeeld tot zes maanden gevangenis wegens belediging van een magistraat.


http://www.nrc.nl/buitenland/article2175724.ece/Activisten_gearresteerd_in_Marokko

5
In de media / Universiteit geeft ouders uitleg in Tamazight
« Gepost op: 10/03/2009 om 16:05:51 »

Universiteit geeft ouders uitleg in Tamazight
--------------------------------------------------------------------------------

(Novum) - De universiteit en hogeschool in Utrecht gaan ouders van aankomende allochtone studenten uitleg over het hoger onderwijs geven in hun eigen taal. Op een voorlichtingsbijeenkomst volgende week wordt informatie gegeven in het Arabisch, Turks en Tamazight, een verzamelnaam van diverse Berbertalen en -dialecten die worden gesproken in Noord-Afrika.

 
De onderwijsinstellingen wijzen erop dat ouders een belangrijke rol spelen bij de studiekeuze van hun kind. Studenten van Turkse en Marokkaanse afkomst geven volgens de universiteit en hogeschool echter aan dat de kloof tussen opleiding en thuissituatie hen nog wel eens belemmert bij hun studie. "Een groot deel van de Turkse en Marokkaanse ouders in Nederland is onbekend met het Nederlands hoger onderwijs", lichten de instellingen hun initiatief toe. "Hierdoor is het voor hen moeilijker hun zoon of dochter te ondersteunen."

Op de voorlichtingsbijeenkomst komende maandag wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat tutorbijeenkomsten, responsielessen en hoorcolleges zijn. "Dit is lastig uit te leggen aan allochtone ouders die nooit aan een hbo of universiteit hebben gestudeerd", verklaren de universiteit en hogeschool. "Ouders kijken ervan op dat er zo weinig colleges zijn of dat hun zoon of dochter opeens tot diep in de nacht aan het studeren is voor een tentamenweek."

Zowel de Universiteit Utrecht als de Hogeschool Utrecht ziet het aantal niet-westerse studenten de laatste jaren stijgen. Om de studenten een afspiegeling te laten zijn van de samenleving voeren ze niet alleen een actief beleid om niet-westerse studenten aan te trekken, maar ook om hen 'zich meer thuis te laten voelen binnen de universiteit of hogeschool'.

http://binnenland.nieuws.nl/549249/universiteit_geeft_ouders_uitleg_in_tamazight

7
In de media / http://www.mogulus.com/mazigh
« Gepost op: 09/03/2009 om 18:43:40 »http://www.mogulus.com/mazigh - Dit is een andere in Tarifit!


8
In de media / Re: Berbercentrum 10 maart open in Den Haag
« Gepost op: 09/03/2009 om 18:39:21 »

weet iemand hoelaat dit centrum open gaat? Is er een programma bekend? Is iedereen welkom op de eerste dag?? ..... etc!

9
Muziek / Re: mimount n serouan op ( 2M tv )
« Gepost op: 06/03/2009 om 18:01:59 »
Ik had al een topic hierover geopend, maar wist het niet zeker! Met die link van jou nu wel!

Dank/tanmmirt en veel kijkplezier.

(ik wist trouwens niet dat ze nog leefde, je hoort er namelijk nooit wat over. behalve een paar nummers van haar die je per toeval op het net tegenkomt... ::) )

10
Sport / Youssef Mokhtari dhi "canal Atlas"
« Gepost op: 06/03/2009 om 11:50:26 »

11
In de media / Morgennacht (vrijdag) Mimount n' selouane op 2M
« Gepost op: 05/03/2009 om 21:40:17 »

Volgens www.Biladi.net is er muziekspecial ter ere van Mimount nngh ;)


Tamghra u-semghar i Mimount n Selouane / Muziek special ter ere van Mimount n Selouane

Ghar/om 00:20 (2M)

http://www.bladi.net/forum/184384-2m-rend-hommage-mimount-nserouan/

12
In de media / "Nieuwe zender in het Berbers"
« Gepost op: 27/02/2009 om 13:38:03 »

dinsdag 24 februari 2009
Nieuwe zender in het Berbers
Rotterdam krijgt er volgende week een tv-zender bij: per 2 maart is Amazigh TV te ontvangen op de kabel in de Maasstad. Amazigh TV gaat één uur per week programma’s uitzenden in het Nederlands en Tamazight (Berbers), de moedertaal van de overgrote meerderheid van de Marokkanen in Nederland.
De moeilijk bereikbare Berberse doelgroep krijgt via Amazigh TV toegang tot informatieve, educatieve en entertainende programma’s. Emancipatie, participatie en integratie staan daarbij hoog in het vaandel.

http://www.ad.nl/rotterdam/cultuur/3025797/Nieuwe_zender_in_het_Berbers.html

13
In de media / Berbercentrum 10 maart open in Den Haag
« Gepost op: 27/02/2009 om 13:25:46 »
Berbercentrum 10 maart open in Den Haag

27-02-09 12:38
 

DEN HAAG - Het eerste Berbers cultuurcentrum van Nederland gaat open op 10 maart. Le Papillon in Den Haag zet dan de deuren open voor iedereen die meer wil weten over de Amazigh- of Berbercultuur.
 
De initiatiefnemers achter Le Papillon zeggen dat ze bruggen willen bouwen tussen Berbers en andere groepen in de Nederlandse samenleving. Ook willen ze Marokkaanse jongeren helpen in hun zoektocht naar hun identiteit. Het is de laatste jaren een trend onder Nederlands-Marokkaanse jongeren om zich te verdiepen in de Berbercultuur. Dat zou hen een steviger zelfbeeld geven.

Er is in Marokko zelf geregeld wrijving tussen de Arabische cultuur en de Berbers. De invloed van de Marokkaanse overheid strekt zich ook uit tot Nederland. Zo bepaalt de Marokkaanse regering welke namen Marokkaanse Nederlanders aan hun kind mogen geven. Dat moeten Arabische namen zijn.

De Berbercultuur is de cultuur van vooral het platteland van Noord-Afrika. Een groot deel van de Nederlandse Marokkanen heeft een Berberachtergrond.

http://rtvwest.nl/nieuwsitem/27391

14
I-ziyyar xasn rhar tharwa n taqzint! ;D

15
De volgende e-mail heb ik van Wereldculturencentrum Zuiderpershuis ontvangen ;Het Zuiderpershuis presenteert:


Donderdag 19 maart: ToumastToumast ('identiteit') maakt geëngageerde Toeareg-rock zoals de befaamde band Tinariwen. Hun debuutalbum 'Ishumar' ('werkloze') vertelt over de harde strijd van het Saharavolk tegen Niger en Mali, de nostalgie van het nomadenleven en de bittere smaak van de ballingschap. De zwaargewonde verzetsstrijder Moussa Ag Keyna werd afgevoerd naar Parijs, begon daar een nieuw leven als muzikant en richtte Toumast op samen met zangeres Aminatou Goumar.Toumast produit, tout comme Tinariwen, du rock touareg. Leur début 'Ishumar' ('chômeur') raconte la vie dure du peuple du Sahara, la nostalgie de la vie nomade et le goût amer de l'exil.
Toumast produces, like Tinariwen, touareg rock. Their debut album 'Ishumar' ('unemployed') tells about the hard life of the Sahara people, the nostalgy of nomadic life and the bitter taste of exile.

Aanvang: 20u30
Kaarten: 12 euro in vvk / 15 euro aan de kassa
info en tickets


Bedankt om dit door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Indien u geen mail meer wenst te ontvangen, gelieve een mail terug te sturen met als onderwerp: VERWIJDER


Met vriendelijke groeten en graag tot dan!
Lotte Vergauwen
doelgroepenwerking
tijdelijke vervanging van Francine Smeyers

--------------------------------------
Wereldculturencentrum Zuiderpershuis
Timmerwerfstraat 40 - 2000 Antwerpen
T. ++32(0)3-248.01.00
F. ++32(0)3-248.06.30
lotte@zuiderpershuis.be
www.zuiderpershuis.be

Om een idee te verkijgen om watvoor muziek dit gaat, kijk en luister : http://video.google.nl/videosearch?sourceid=navclient&rlz=1T4GGLR_enNL312NL312&q=toumast&um=1&ie=UTF-8&ei=qtinSfde29P5BtzvtbUC&sa=X&oi=video_result_group&resnum=4&ct=title#