Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Idir

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 »
1
In de media / Universiteit geeft ouders uitleg in Tamazight
« Gepost op: 10/03/2009 om 16:05:51 »

Universiteit geeft ouders uitleg in Tamazight
--------------------------------------------------------------------------------

(Novum) - De universiteit en hogeschool in Utrecht gaan ouders van aankomende allochtone studenten uitleg over het hoger onderwijs geven in hun eigen taal. Op een voorlichtingsbijeenkomst volgende week wordt informatie gegeven in het Arabisch, Turks en Tamazight, een verzamelnaam van diverse Berbertalen en -dialecten die worden gesproken in Noord-Afrika.

 
De onderwijsinstellingen wijzen erop dat ouders een belangrijke rol spelen bij de studiekeuze van hun kind. Studenten van Turkse en Marokkaanse afkomst geven volgens de universiteit en hogeschool echter aan dat de kloof tussen opleiding en thuissituatie hen nog wel eens belemmert bij hun studie. "Een groot deel van de Turkse en Marokkaanse ouders in Nederland is onbekend met het Nederlands hoger onderwijs", lichten de instellingen hun initiatief toe. "Hierdoor is het voor hen moeilijker hun zoon of dochter te ondersteunen."

Op de voorlichtingsbijeenkomst komende maandag wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat tutorbijeenkomsten, responsielessen en hoorcolleges zijn. "Dit is lastig uit te leggen aan allochtone ouders die nooit aan een hbo of universiteit hebben gestudeerd", verklaren de universiteit en hogeschool. "Ouders kijken ervan op dat er zo weinig colleges zijn of dat hun zoon of dochter opeens tot diep in de nacht aan het studeren is voor een tentamenweek."

Zowel de Universiteit Utrecht als de Hogeschool Utrecht ziet het aantal niet-westerse studenten de laatste jaren stijgen. Om de studenten een afspiegeling te laten zijn van de samenleving voeren ze niet alleen een actief beleid om niet-westerse studenten aan te trekken, maar ook om hen 'zich meer thuis te laten voelen binnen de universiteit of hogeschool'.

http://binnenland.nieuws.nl/549249/universiteit_geeft_ouders_uitleg_in_tamazight

3
Sport / Youssef Mokhtari dhi "canal Atlas"
« Gepost op: 06/03/2009 om 11:50:26 »

4
In de media / Morgennacht (vrijdag) Mimount n' selouane op 2M
« Gepost op: 05/03/2009 om 21:40:17 »

Volgens www.Biladi.net is er muziekspecial ter ere van Mimount nngh ;)


Tamghra u-semghar i Mimount n Selouane / Muziek special ter ere van Mimount n Selouane

Ghar/om 00:20 (2M)

http://www.bladi.net/forum/184384-2m-rend-hommage-mimount-nserouan/

5
In de media / "Nieuwe zender in het Berbers"
« Gepost op: 27/02/2009 om 13:38:03 »

dinsdag 24 februari 2009
Nieuwe zender in het Berbers
Rotterdam krijgt er volgende week een tv-zender bij: per 2 maart is Amazigh TV te ontvangen op de kabel in de Maasstad. Amazigh TV gaat één uur per week programma’s uitzenden in het Nederlands en Tamazight (Berbers), de moedertaal van de overgrote meerderheid van de Marokkanen in Nederland.
De moeilijk bereikbare Berberse doelgroep krijgt via Amazigh TV toegang tot informatieve, educatieve en entertainende programma’s. Emancipatie, participatie en integratie staan daarbij hoog in het vaandel.

http://www.ad.nl/rotterdam/cultuur/3025797/Nieuwe_zender_in_het_Berbers.html

6
In de media / Berbercentrum 10 maart open in Den Haag
« Gepost op: 27/02/2009 om 13:25:46 »
Berbercentrum 10 maart open in Den Haag

27-02-09 12:38
 

DEN HAAG - Het eerste Berbers cultuurcentrum van Nederland gaat open op 10 maart. Le Papillon in Den Haag zet dan de deuren open voor iedereen die meer wil weten over de Amazigh- of Berbercultuur.
 
De initiatiefnemers achter Le Papillon zeggen dat ze bruggen willen bouwen tussen Berbers en andere groepen in de Nederlandse samenleving. Ook willen ze Marokkaanse jongeren helpen in hun zoektocht naar hun identiteit. Het is de laatste jaren een trend onder Nederlands-Marokkaanse jongeren om zich te verdiepen in de Berbercultuur. Dat zou hen een steviger zelfbeeld geven.

Er is in Marokko zelf geregeld wrijving tussen de Arabische cultuur en de Berbers. De invloed van de Marokkaanse overheid strekt zich ook uit tot Nederland. Zo bepaalt de Marokkaanse regering welke namen Marokkaanse Nederlanders aan hun kind mogen geven. Dat moeten Arabische namen zijn.

De Berbercultuur is de cultuur van vooral het platteland van Noord-Afrika. Een groot deel van de Nederlandse Marokkanen heeft een Berberachtergrond.

http://rtvwest.nl/nieuwsitem/27391

7
De volgende e-mail heb ik van Wereldculturencentrum Zuiderpershuis ontvangen ;Het Zuiderpershuis presenteert:


Donderdag 19 maart: ToumastToumast ('identiteit') maakt geëngageerde Toeareg-rock zoals de befaamde band Tinariwen. Hun debuutalbum 'Ishumar' ('werkloze') vertelt over de harde strijd van het Saharavolk tegen Niger en Mali, de nostalgie van het nomadenleven en de bittere smaak van de ballingschap. De zwaargewonde verzetsstrijder Moussa Ag Keyna werd afgevoerd naar Parijs, begon daar een nieuw leven als muzikant en richtte Toumast op samen met zangeres Aminatou Goumar.Toumast produit, tout comme Tinariwen, du rock touareg. Leur début 'Ishumar' ('chômeur') raconte la vie dure du peuple du Sahara, la nostalgie de la vie nomade et le goût amer de l'exil.
Toumast produces, like Tinariwen, touareg rock. Their debut album 'Ishumar' ('unemployed') tells about the hard life of the Sahara people, the nostalgy of nomadic life and the bitter taste of exile.

Aanvang: 20u30
Kaarten: 12 euro in vvk / 15 euro aan de kassa
info en tickets


Bedankt om dit door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Indien u geen mail meer wenst te ontvangen, gelieve een mail terug te sturen met als onderwerp: VERWIJDER


Met vriendelijke groeten en graag tot dan!
Lotte Vergauwen
doelgroepenwerking
tijdelijke vervanging van Francine Smeyers

--------------------------------------
Wereldculturencentrum Zuiderpershuis
Timmerwerfstraat 40 - 2000 Antwerpen
T. ++32(0)3-248.01.00
F. ++32(0)3-248.06.30
lotte@zuiderpershuis.be
www.zuiderpershuis.be

Om een idee te verkijgen om watvoor muziek dit gaat, kijk en luister : http://video.google.nl/videosearch?sourceid=navclient&rlz=1T4GGLR_enNL312NL312&q=toumast&um=1&ie=UTF-8&ei=qtinSfde29P5BtzvtbUC&sa=X&oi=video_result_group&resnum=4&ct=title#


8
Taal / Uitsterven van 2.500 talen dreigt (inc. Marok./berber talen..)
« Gepost op: 23/02/2009 om 14:16:42 »

Uitsterven van 2.500 talen dreigt
Gepubliceerd: 20 februari 2009 10:03 | Gewijzigd: 21 februari 2009 12:50
Door onze redactie wetenschap
Rotterdam, 20 febr. Het Ripuarisch staat er slecht voor, als we de Unesco mogen geloven. Voor niet-Limburgers: Ripuarisch is die Schprooch, wu im Rheinland geredd werd, de taal die in het Rijnland wordt gesproken. Volgens de Unesco dreigen samen met het Ripuarisch nog 2.498 talen van de 6.900 die de wereld rijk is te verdwijnen. Dat is de verontrustende boodschap die het cultuurfonds van de VN gisteren de wereld instuurde bij de presentatie van de Atlas van bedreigde talen (derde editie).

Talendiversiteit is voor de cultuur wat biodiversiteit is voor de natuur. En die variatie lijdt onder het genadeloze proces dat mondialisering heet. De talensterfte gaat steeds sneller, lijkt het. De vorige editie van de atlas, die van 2001, meldde dat er 900 talen gevaar liepen. Toch is het grotere aantal talen dat nu als bedreigd wordt aangemerkt, niet te wijten aan een hogere nood, maar aan betere onderzoeksmethoden. De laatste acht jaar is alleen een scherper beeld ontstaan van de toestand van de talen.

De Unesco hanteert vier graden van bedreiging: ‘onveilig’, ‘beslist bedreigd’, ‘ernstig bedreigd’ en ‘kritiek bedreigd’. Ten slotte is er de categorie ‘uitgestorven’. Van de 2.498 bedreigde talen zijn er de laatste acht jaar 219 verdwenen. Zoals het Eyak, een taal van Alaska, waarvan de laatste spreker vorig jaar stierf. Talen in kritieke toestand worden door nog maar een handjevol oudere mensen gesproken. Dat zijn er in de hele wereld 538, waaronder het Gros Ventre, een indiaanse taal waarvan nog maar tien sprekers over zijn.

Op de lijst van landen met de meeste bedreigde talen staat India bovenaan (196), gevolgd door de Verenigde Staten (192) en Indonesië (147). De Atlas maakt geen scherp onderscheid tussen talen en dialecten. De interactieve versie kwam gisteren online. Tik ‘Nederland’ in, dat in de lijst staat met liefst zes bedreigde talen, en u krijgt een kaartje te zien met vier streektalen, waarvan er drie (ook) in Nederland worden gesproken – het Ripuarisch, het Fries en het Nedersaksisch – en één bij de buren: het West-Vlaams. En het Ripuarisch is nog lang niet dood. Het geldt met 2,6 miljoen sprekers als ‘onveilig’.

http://nrc.nl/wetenschap/article2157812.ece/Uitsterven_van_2.500_talen_dreigtZie kaart met talen die bedreigd of al uitgestorven zijn :

(Zoek op land!!)
http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?pg=00206

10
In de media / Signature of addendum to contract to launch Amazigh channel
« Gepost op: 13/12/2008 om 14:49:59 »
Signature of addendum to contract to launch Amazigh channel
Rabat, 12 Dec. 2008 (MAP) - An addendum to the contract to launch an Amazigh television was signed here Friday between the government and National TV (SNRT).

    This project, which has required a budget of $ 59.7 mln, spread over four months, aims to promote the Amazigh culture, a main component of the Moroccan society.

     The addendum was signed by Minister of Communication and Government Spokesman, Khalid Naciri, Minister of Finances, Salaheddine Mezouar, and SNRT Director General, Fayçal Laraichi in the presence of the Chairman of the Royal Institute of the Amazigh Culture (IRCAM), Ahmed Boukouss .

     The signing of this addendum provides for setting up a juridical framework as well as the necessary measures to launch this project, Naciri said.

      The signing of this document, which coincides with the 60th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, gives concrete expression to Morocco's will to promote the cultural and linguistic rights of a major component of the national identity, Naciri underlined.

       For his part, Mezouar said the creation of an Amazigh Channel, which will be launched 9 months from now, clearly shows the radical change witnessed in the Moroccan society, noting that the success of an Amazigh channel means the success of pluralism that characterizes the Moroccan identity.

      The new Channel is expected to inform the current and coming generations about the Moroccan history, he said, adding that it will serve as a cross cultural tool in the Moroccan society.

       Boukouss deemed the creation of an Amazigh tv channel a historical event, as it constitutes an essential phase in the process to reinforce the right for information.

      Boukouss also expressed readiness to offer IRCAM’s expertise in the field of the Amazigh language and culture to guarantee  quality service.

http://www.map.ma/eng/sections/box5/signature_of_addendu/view

11
Muziek / Muziekliefhebbers hier melden!
« Gepost op: 28/05/2008 om 20:52:59 »

Ik heb een halve tas vol met cassettebandjes in het Tarifecht en nog een beetje met Raimuziek en andere Marokkaanse muziek. Omdat ik flink aan het opruimen ben, moeten ook deze bandjes dus weg! Ik wind het wel zonde om ze in de vuilcontainer te gooien. Dus mocht er iemand intresse hebben (eventueel op het internet te zette zodat andere er nog wat aan hebben!) dan hoor ik het graag.

Reageer wel snel, anders gaat een hoop culturele erfgoed verloren... :P
Iwa aqqayi trajigh. ::)

12
Geldstroom migranten naar huis meer dan drie keer bedrag ontwikkelingshulp
UTRECHT, 25 mei 2008 (IPS) - Migranten uit ontwikkelingslanden dragen op verschillende manieren bij aan bij de strijd tegen extreme armoede en honger, het terugdringen van ziekten en de creatie van onderwijskansen voor kinderen: hun geldbijdrage aan familie in het thuisland vermindert de armoede met minstens één procent.

Elk jaar sturen bijna tweehonderd miljoen migranten in het Westen zo’n 300 miljard euro naar hun thuisland. Dat is meer dan drie keer het bedrag voor ontwikkelingshulp.

In de thuislanden ontvangen ongeveer 20 procent van de huishoudens die zogenaamde "remittances", die goed zijn voor twee derde van hun inkomsten. Meer dan 60 procent van het ontvangen geld gaat naar voedsel, huishouden en kleding. Slechts tien tot twintig procent van het geld wordt gebruikt om te sparen of te investeren. Samen met Oxfam Novib zocht COS Utrecht, het regionale centrum voor internationale samenwerking, zaterdag tijdens een internationale conferentie naar de mogelijke rol van die geldstromen in het bereiken van de millenniumdoelen.

Migranten als ziekteverzekering

“Bij de ontvangers van het geld ontbreekt vaak het nodige vertrouwen en de financiële kennis om in het onderwijs en de  gezondheidszorg van hun familie te investeren”, zegt Leila Rispens-Noel van Oxfam Novib. “We moeten deze mannen en vrouwen leren hoe ze met het geld moeten omgaan."

Rispens-Noel pleit ook voor meer concurrentie voor de geldovermakingskantoren. "En we proberen migrantenorganisaties met de microfinancieringsinstituten in contact te brengen. Het is hard nodig om overal en bij iedereen bewustwording te creëren. Zo hebben miljoenen mensen in de Filippijnen geen ziekteverzekering. Als ze onverwacht dringend hulp nodig hebben, bellen ze naar het buitenland; de migranten zijn dus eigenlijk hun verzekering” aldus Rispens.

Een goed voorbeeld van zo’n samenwerking vormt de Zacateekse Federatie van Efrain Jimenez. De Mexicaanse migrantenorganisatie uit Los Angeles heeft voor meer dan 120 miljoen dollar geïnvesteerd in zo’n 1500 sociale infrastructuurprojecten in Mexico, van scholen en ziekenhuizen tot zonnepanelen, wegen en drinkwatervoorzieningen.

“We vonden dat die projecten eigenlijk de plicht van de overheid waren, maar zijn er toch in de jaren 60 zelf mee begonnen” verduidelijkt Jimenez. Het project groeide snel uit tot een officieel programma waarbij verschillende overheden een dollar bijleggen voor elke dollar die migranten in het programma investeren. “In Mexico zien we nu dat dingen veranderen. De regering ziet de migranten inmiddels als serieuze partners. Migranten dragen bij aan de lokale economie met geld en met kennis uit de andere landen.”

"Geldstroom is privé-zaak"

Net als Jimenez pleiten Oxfam Novib en Cos Utrecht voor een betere samenwerking tussen migranten-, microfinancierings- en ontwikkelingsorganisaties, burgers, banken én de beleidsmakers. De vertegenwoordiger van de Directie Duurzame Economische Ontwikkeling van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ronald Goldberg, gelooft echter niet dat de Nederlandse regering veel kan doen. “Onze vorige minister van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, was heel duidelijk over de remittances. Ze noemde de geldstroom een privé-zaak: geld dat van privé-mensen naar privé-mensen gaat en waar de overheid niet moet aan raken.”

De huidige Nederlandse minister Koenders heeft volgens Goldberg meer interesse. “Over enkele maanden wordt de beleidsnota over migratie en ontwikkeling naar het parlement gestuurd. Als regering is onze rol echter erg beperkt. We kunnen slechts zorgen dat het geld overgemaakt kan worden. We proberen de markt transparanter te maken en we zorgen dat de transactiekosten lager worden. Wat we willen is armoedebestrijding tegen de laagste kosten: geld dat direct van het westen naar de mensen in het zuiden gaat. Misschien kunnen de remittances de ontwikkelingssamenwerking over twintig of dertig jaar zelfs vervangen.”

“De geldstroom van migranten vormt een potentiële bijdrage in ontwikkeling, maar de geldstroom mag nooit een substituut voor ontwikkelingshulp zijn” reageert Rispens.  “In de praktijk blijkt dat de economie van veel ontwikkelingslanden te afhankelijk is van de geldstroom van migranten. Zonder die geldstroom zou een land als de Filippijnen gewoon failliet gaan.”

Hip thema

“Migratie vindt altijd plaats in een economische en politieke context” schetst Manuel Orozco, werkzaam als Director Remittances bij Inter-American Dialogue en verbonden aan de Georgetown University in de Verenigde Staten. “Zo is het aantal migranten uit Latijns-Amerika in de Europese Unie verhoogd sinds de vrijhandelsakkoorden getekend zijn. Geldtransfers halen mensen écht uit de armoedecontext. Bij de plattelandsbevolking is de impact van zo’n zending zelfs groter dan op plekken waar veel buitenlandse investeringen terechtkomen of andere kapitaalbronnen economische enclaves vormen.”

“Het gaat mij om het dichten van het grote gat tussen de inkomsten en de uitgaven” aldus Orozco. “Tot voor kort wisten regeringen niet eens dat een enorme groep mensen zoveel miljarden aan geld verstuurde en het kon hen ook niets schelen. Ik leer ze de patronen herkennen. Praten over remittances schijnt plots erg sexy.”

“Het thema is inderdaad helemaal hot” bevestigt Marjolein Veldman, programmamanager bij het Marokkofonds. “Bij de tweede en derde generatie hoogopgeleide Marokkanen in Nederland zie je een aangewakkerde bewustwording en belangstelling voor het thuisland.”

“Geregeld geld storten zorgt in elk geval voor betere leefomstandigheden in het Zuiden” verkondigt Veldman. “De ongeveer 325.000 Marokkaanse migranten maken per jaar tussen de 93 en 132 miljoen euro over naar familie in Marokko. Dit geld betekent indirect niet alleen een bijdrage aan minstens zes millenniumdoelstellingen, maar uiteraard ook de directe extra inkomsten voor consumptie, onderwijs en gezondheidszorg. In Noord-Marokko, in het Rifgebied, is dertig procent van de mensen zelfs afhankelijk van het geld van naaste familieleden die in het buitenland werken. Het niet ontvangen van dit geld zou een regelrechte ramp betekenen.”

Veldman beseft dat remittances private geldstromen blijven. “Het debat wordt vaak beheerst door geld dat mensen voornamelijk aan het huishouden besteden en uitgeven bij het bouwen van huizen. Maar je kunt migranten niet verplichten dat ze hun geld ánders moeten besteden. Je kunt mensen wel bewust proberen te maken via allerlei onderwijsprojecten. Als we over de millenniumdoelstellingen praten, mogen we de ‘social remittances’ ook niet onderschatten, de kennistransfer is net zo belangrijk als de geldstroom. Zeventig procent van onze donaties komt van jongeren tussen de zestien en 35 jaar. Ze groeien op in Nederland met de hier geldende waarden over democratie en die gaan vaak veel verder dan de handje contantje geldoverdracht.”

http://www.mo.be/index.php?id=61&no_cache=0&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=21323

13
In de media / Four people abduct a prisoner northeast of Morocco
« Gepost op: 26/05/2008 om 12:36:20 »
Four people abduct a prisoner northeast of Morocco

Nador (northeast), May 24 - Four people, armed with a teargas bomb and swords abducted, on Friday afternoon, a prisoner who was serving, since may 2007, an 8-year prison term on charges of drug trafficking in a local prison in Zaio (province of Nador), reliable sources said.
 
    The four men attacked a prison warder who was taking the prisoner from the administration to the detention center.

    They then fled on board a 4X4 vehicle. Searches are under way to find the attackers and the prisoner, the sources said.

http://www.map.ma/eng/sections/box3/four_people_abduct_a/view

14
In de media / Morocco dismantles terrorist network north
« Gepost op: 20/05/2008 om 12:22:47 »
Morocco dismantles terrorist network north
Rabat, May 19 - Moroccan security services have recently dismantled an 11-member terrorist network in the cities of Fez (north) and Nador (northeast), police sources said on Monday.

    The network, including a Moroccan living in Belgium, is believed to have links with groups sending volunteers to Irak and to camps of Al-Qaeda's branch in North Africa (AQIM).

    According to the same source, the cell was planning to carry out terror acts in Morocco and Belgium.

    The group will be brought before justice to answer for their acts.

    The dismantlement comes three months after security services broke up another 35-member terrorist network, led by Abdelkader Belliraj, a Moroccan living in Belgium.

   The Belliraj network was preparing to carry out acts of violence in the country and had ramifications and links with organizations operating in Morocco and abroad, according to the police.http://www.map.ma/eng/sections/box4/morocco_dismantles_t/view


Ze hebben Fez/Fes beschreven als een stad in het Noorden, zou dit bewust zijn gedaan??
Wat mij betreft ligt Fes niet in het Noorden, maar in het midden/binnenland! ::) 

15
Cultuur / Afghaanse Turken blazen eigen cultuur nieuw leven in
« Gepost op: 20/05/2008 om 02:31:34 »
Afghaanse Turken blazen eigen cultuur nieuw leven in

Vrijdag 16 mei 2008 | Sharif Ahmedov | Reacties: 2

De Afghaanse gemeenschap is een etnische mengelmoes. Onder hen zijn ook Afghaanse Turken. Na decennia van onderdrukking herontdekken ze hun eigen taal en cultuur.
Afghaanse Turken uit Nederland en uit de rest van de wereld komen zaterdag in Tilburg bijeen. Tijdens de conferentie willen ze een stichting oprichten, gericht op de taal en cultuur van Afghaanse Turken; etnische Oezbeken, Kazachen, Turkmenen, Kirgizen, Oeigoeren en andere Turkse volken.

Volgens de organisatoren wordt het de eerste vergadering van Afghaanse Turken. De Turkstaligen zijn in Afghanistan onderling nooit een eenheid geweest. De stichting-in-oprichting zal de Afghaanse Turken de komende tijd helpen om hun zelfbewustzijn te ontwikkelen, zegt een van de initiatiefnemers, dr. Hemmat Faryabi.

Volgens de officiële statistieken wonen er in Afghanistan onder meer Oezbeken (9-10 % van de totale bevolking), Aimaken (4%), Turkmenen (3%), Kirgizen, Kazachen, Oeigoeren en Tataren. Maar sommige Afghaanse analisten zijn ervan overtuigd dat die cijfers door de overheid bewust zijn verlaagd. De groepen zijn tientallen jaren gediscrimineerd en velen werden ten onrechte aangemerkt als Pashtun of Tadzjiek.

Bepaalde gebieden waar Turkse volken wonen, zijn op een gegeven moment tot Afghanistan gaan behoren, en zo werden deze mensen Turkse Afghanen. Ze spraken hun eigen talen en hadden een eigen cultuur, maar tijdens opeenvolgende regimes in de recente geschiedenis werd deze taal en cultuur sterk onderdrukt. Als gevolg daarvan kunnen veel Afghaanse Turken hun oorspronkelijke taal wel spreken maar niet schrijven. Ook over hun eigen geschiedenis weten ze niet alles, omdat de Sovjets en andere regimes de geschiedenis in hun voordeel hebben herschreven.

Als we teruggaan in de geschiedenis, dan kunnen we zien dat het territorium van het huidige Afghanistan en heel Centraal-Azie als een ketel was waarin veel etnische groepen en verschillende culturen kookten. Duizenden jaren geleden waren het huidige Afghanistan en zijn steden belangrijke provincies van Baktriè, het Kushan imperium, het imperium van Alexander de Grote en later van Mahmud Gaznavi, de Tamerlan en de Baburse dynastie. Ooit, eeuwen geleden werd in Balkh, Gazni, Herat en Kabul het lot bepaald van het hele Oosten. Steeds waren er ook machtige Turkse rijken.

Faryabi vertelt dat Hazara’s een van de grootste etnische minderheden in Afghanistan zijn. Ook zij behoren tot de Turkse volken. Lange tijd werden ze onderdrukt. Vooral in de Taliban-periode werden ze barbaren en nakomelingen van de kwaadaardige Chingiz Khan genoemd. Historici zeggen dat Hazara’s al minstens tweeduizend jaar in Afghanistan wonen en dus bepaald geen nieuwkomers zijn in het land.

Kortom, de initiatiefnemers van de stichting voor Afghaanse Turken willen die historische banden stap voor stap herstellen en de Turkse bevolking in Afghanistan en in de diaspora hun etnisch zelfbewustzijn, hun literatuur en taal leren kennen.

http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2008/05/16/afghaanse_turken_blazen_eigen_cultuur_nieuw_leven/

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 »