Amazigh.nl/awar

Overig => Vrouwen => Topic gestart door: tuzin op 09/12/2008 om 13:05:09

Titel: Prostitutie in Marokko rukt op
Bericht door: tuzin op 09/12/2008 om 13:05:09
azul


Prostitutie in Marokko rukt op
Door Greta Riemersma
gepubliceerd op 08 december 2008 17:17, bijgewerkt op 8 december 2008 17:40

RABAT - Studentes die bijverdienen door zich te laten betalen voor seks, kinderen die door toeristen worden misbruikt, een uittocht van vrouwen die in het Midden-Oosten eindigen als prostituee. Marokko lijkt in de voetsporen van Thailand te treden als het gaat om prostitutie. Armoede drijft de meeste prostituees, maar er zijn ook vrouwen bij wie het doen uit een behoefte aan luxe de achterliggende reden is. En dat in een land waar mannen het voor het zeggen hebben. ‘In bed worden al die kerels hondjes.’

De eerste keer dat Nadia (22) zich voor seks liet betalen, had te maken met een Mercedes. Nadia studeert journalistiek in Rabat. Ze was onderweg naar de universiteit, ze had de bus gemist en het regende. Toen stopte er een Mercedes voor haar. De bestuurder, een veertiger, leverde haar af bij de faculteit. Wat voelde Nadia zich stoer: zij stapte uit de Mercedes van een oudere man, en iedereen kon het zien.

Gemakkelijk
Een aantal dagen later hadden ze seks en toen hij haar daarvoor betaalde, weigerde ze niet. Ze had al veel studiegenoten horen praten over deze manier van geld verdienen. Het was zo gemakkelijk, zeiden ze, je hoefde er bijna niets voor te doen. Zo werd Nadia hoer, al weigert ze zichzelf dat etiket op te plakken. ‘Ik ben serieus bezig met mijn studie’, zegt ze. ‘Mannen pik ik alleen op als ik dat wil.’

Nadia doet voor Marokkaanse begrippen ook niets uitzonderlijks. Zoveel vrouwen laten zich voor seks betalen, en zoveel kinderen, dat de Marokkaanse vrouwenorganisatie Ligue Démocratique des Droits des Femmes (LDDF) spreekt van een probleem. ‘Het fenomeen van de prostitutie wordt elke dag erger’, zegt Bouchra Abdou van de LDDF.

Ook Marokkaanse media getuigen bijna dagelijks van de wantoestanden die in Marokko op het gebied van de prostitutie plaatsvinden. Vooral seks met kinderen leidt tot maatschappelijke beroering, zo blijkt. Verontruste burgers voeren actie onder het motto: Touche pas à mes enfants, raak mijn kinderen niet aan.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Marokko onlangs, aldus de krant Al Massae, dat de kinderprostitutie oprukt en het sekstoerisme daarop in speelt. ‘Het zijn toeristen uit Europa die kinderen willen, een jongen of een meisje, dat maakt niet uit’, zegt Bouchra Abdou.

Seksindustrie
Vorig jaar zijn 150 mensen voor de rechter verschenen vanwege dit feit. Ook dit jaar brengt de Marokkaanse politie voortdurend in het nieuws dat er weer een Fransman, Duitser of Engelsman is opgepakt omdat hij voor 200 dirham, 18 euro, een kind heeft misbruikt. Rachid Niny, de hoofdredacteur van Al Massae, vergeleek Marokko al met Thailand, dat bekendstaat om zijn seksindustrie.

Dat deed hij ook met het oog op een ander verschijnsel waarover in Marokko commotie is: de uittocht van Marokkaanse vrouwen richting het Midden-Oosten. Deze vrouwen reizen via Tunesië of Turkije, waar zij in contact komen met een tussenpersoon die hen verder begeleidt. Soms weten ze van tevoren dat ze in de prostitutie belanden, soms denken ze dat ze kapster of schoonmaakster worden maar eindigen ze evengoed als hoer.

Volgens Al Massae hebben dit jaar al 89 duizend Marokkanen juist deze route en geen directe vlucht naar het Midden-Oosten genomen, wat doet vermoeden dat een groot deel van hen vrouw is. Een van hen is Nadia’s zus, die als prostituee in de Verenigde Arabische Emiraten werkt. Moet Nadia een hele nacht bij een klant blijven voor 100 euro, haar zus strijkt in diezelfde tijd drie keer zoveel op. ‘Maar die kerels zijn wel beesten, ze zijn niet aan vrouwen gewend’, hoort Nadia van haar zus.

Aangesproken
Ook Libanon, Jordanië en Syrië zijn populaire bestemmingen onder Marokkaanse vrouwen omdat de prostitutie er zo goed betaalt. Bouchra Abdou werd in Libanon al aangesproken door een man. Zij was toch een Marokkaanse? Dan wilde ze toch wel met hem meegaan? ‘In het Midden-Oosten denken ze dat alle Marokkaanse vrouwen prostituees zijn. Dat is ernstig.’

Het opvallende is dat in Marokko de minste aandacht uitgaat naar de soort prostitutie die volgens de LDDF het meest toeneemt: die onder vrouwen als Nadia, die af en toe een klant scoren. ‘Ze steken elkaar aan’, zegt Bouchra Abdou. Studentes staan er in Marokko om bekend, maar ook andere vrouwen verkopen zichzelf. Het lijkt bijna bij het leven in Marokko te horen.

Het gaat hier niet om de beroepsgroep van hoeren die fulltime werken en die toegeven dat ze hoer zijn. Deze vrouwen heb je overal ter wereld en dus ook in Marokko – al staat er op prostitutie officieel een boete van 150 euro per keer. Beroemd zijn de dorpen in het Atlas-gebergte die één groot bordeel zijn, zoals Tizi. Er zijn ook steden met een speciale hoerenwijk, zoals Khénifra.

Opwaardeerkaart
Wat vrouwen als Nadia doen, is meer verhuld. Zij verdienen wat bij met seks, maar ze noemen zich geen prostituee omdat zij in het dagelijks leven iets anders doen. Hun seksuele contacten laten zij uitbetalen in geld, maar het mag ook een nieuwe jurk, een opwaardeerkaart voor de mobiele telefoon, een treinabonnement, een maand huur of een bezoek aan de kapper zijn.

Volgens Aïcha Zaïmi Sakhri, hoofdredacteur van het vrouwenblad Femmes du Maroc, komt deze vorm van prostitutie in Marokko veel meer voor dan in westerse landen. Seks los van liefde en huwelijk kost in Marokko vaak wat, al bestaan er geen statistieken die dit aantonen. Wel hield Femmes du Maroc eerder dit jaar een enquête onder 501 vrouwen, van wie 33 procent zei begrip te hebben voor seks tegen betaling om de levensomstandigheden te verbeteren.

Armoede is wat de meeste prostituees drijft, wat verklaart waarom zoveel studentes zich voor seks laten betalen: ze kunnen onmogelijk rondkomen van de studiebeurs van maximaal 130 euro per drie maanden. Maar er zijn ook vrouwen die het doen uit een behoefte aan luxe, zoals Nadia, die een fotocamera, een nieuwe mobiele telefoon en boeken kocht.

Mogelijke verklaring
Femmes du Maroc gaf een mogelijke verklaring voor al deze vormen van ‘verkoop van het vrouwenlichaam’. In de islam mag seks officieel alleen binnen het huwelijk plaatsvinden en het huwelijk wordt voltrokken nadat de man zijn toekomstige vrouw een bruidsschat heeft gegeven. Zo kan het idee ontstaan dat seks moet worden betaald, aldus het blad.

En er lijkt nog iets mee te spelen. Sommige studentenprostituees hebben een naam voor de mannen met wie zij het bed delen: dat zijn geen klanten, dat zijn ‘slachtoffers’. Ook Nadia getuigt van zo’n houding, de mooie Nadia, die zoveel woede uitstraalt. Haar stiefvader vindt ze een ‘ezel’. Haar eerste vriendje, een Marokkaan uit Breda, liet na een vakantie vol beloften niets meer van zich horen.

En dan woont ze ook nog in een land waarin mannen de macht hebben. Althans? ‘Ze denken dat ze de macht hebben’, zegt Nadia. ‘Maar dat is niet zo. Mijn kut heeft de macht. In bed worden al die kerels hondjes.’
Titel: Re: Prostitutie in Marokko rukt op
Bericht door: Izwan op 10/12/2008 om 12:21:19
azul


Prostitutie in Marokko rukt op
Door Greta Riemersma
gepubliceerd op 08 december 2008 17:17, bijgewerkt op 8 december 2008 17:40

En dan woont ze ook nog in een land waarin mannen de macht hebben. Althans? ‘Ze denken dat ze de macht hebben’, zegt Nadia. ‘Maar dat is niet zo. Mijn kut heeft de macht. In bed worden al die kerels hondjes.’

En dan woont ze ook nog in een land waarin Amir Almoeminien aan de macht is.
Lang leven Almudawana.
Titel: Re: Prostitutie in Marokko rukt op
Bericht door: Hamou op 11/12/2008 om 13:49:04
Palm Invest huurde dure prostituees in

........Alle prostituees die voor Palm Invest in Doebai actief waren, hebben volgens Engelsman de Marokkaanse nationaliteit...........


do 11 dec 2008 De Telegraaf

Titel: Re: Prostitutie in Marokko rukt op
Bericht door: tuzin op 11/12/2008 om 17:01:21
je bedoelt deze,

Palm Invest huurde dure prostituees in
door Martijn Koolhoven
AMSTERDAM -  De prostituees die in opdracht van vastgoedfonds Palm Invest cliënten in het oliestaatje in Doebai vermaakten, hebben daarover gedetailleerde verklaringen afgelegd tegenover onderzoekers van het recherchebureau Ultrascan.

Ultrascan doet in opdracht van enkele gedupeerde beleggers onderzoek naar de geldstromen achter het frauduleuze beleggingsfonds. "Een van de dames heeft in mei 2007 voor de mannen achter Palm Invest een lingeriewinkel van Victoria Secret in New York leeg gekocht", zo verklaart Ultrascan-directeur Frank Engelsman. "Deze lingerie kwam terecht in een appartement in Doebai om de klanten van Palm Invest een beetje in stijl te ontvangen." Toen Palm Invest op volle toeren draaide, werden investeerders door het fonds uitgenodigd de palmeilanden in het oliestaatje te bezoeken, alwaar lucratieve vastgoedprojecten zouden verrijzen.
Alle prostituees die voor Palm Invest in Doebai actief waren, hebben volgens Engelsman de Marokkaanse nationaliteit. "Eentje van hen heeft verteld dat ze 40.000 euro heeft ontvangen om haar mond te houden. De dames werden in Doebai onderhouden door mannen die in contact stonden met de mannen achter Palm Invest. Er zit veel meer achter dan tot nu toe is gebleken." Waar hij precies op doelt, wil hij niet kwijt.
Eerder bracht Ultrascan naar buiten dat investeerders ook zijn klemgezet met foto's waarop ze te zien zijn met de prostituees. Deze foto's zouden stiekem zijn gemaakt om hen later onder druk te zetten nadat ze hun ingelegde geld gingen terugeisen. Het politieonderzoek naar deze vermeende chantage leverde geen keihard bewijs op.
De hoofdverdachten ontkennen met klem dat er cliënten zouden zijn afgeperst met seksfoto's.
Titel: Re: Prostitutie in Marokko rukt op
Bericht door: Botermes op 12/12/2008 om 17:01:43
Citaat
Mogelijke verklaring
Femmes du Maroc gaf een mogelijke verklaring voor al deze vormen van ‘verkoop van het vrouwenlichaam’. In de islam mag seks officieel alleen binnen het huwelijk plaatsvinden en het huwelijk wordt voltrokken nadat de man zijn toekomstige vrouw een bruidsschat heeft gegeven. Zo kan het idee ontstaan dat seks moet worden betaald, aldus het blad.
Het idee is toch sowieso vanzelfsprekend in alle culturen.
Titel: Re: Prostitutie in Marokko rukt op
Bericht door: Dora op 14/01/2009 om 16:15:16
sjonge jonge he...de islam wordt net als een joker overal ingezet om de onmenselijke praktijken maar te rechtvaardigen. subhanaAllah.

daarnaast is het een belachelijke verklaring van Femmes du Maroc want een huwlijk in de islam wordt pas erkend wanneer;
1 de beide partijen eens zijn (man en vrouw)
2 mahram aanwezig is ; vader anders broer of oom.
3 bruidsschat wordt betaald
4 het bekend gemaakt wordt (tegenwoordig door feest)

lijkt me een beetje sterk dat al deze regels worden gehanteerd bij zulke zaken.
Titel: Re: Prostitutie in Marokko rukt op
Bericht door: Thayouth op 15/04/2009 om 22:28:51
azul


Prostitutie in Marokko rukt op
Door Greta Riemersma
gepubliceerd op 08 december 2008 17:17, bijgewerkt op 8 december 2008 17:40

RABAT - Mogelijke verklaring
Femmes du Maroc gaf een mogelijke verklaring voor al deze vormen van ‘verkoop van het vrouwenlichaam’. In de islam mag seks officieel alleen binnen het huwelijk plaatsvinden en het huwelijk wordt voltrokken nadat de man zijn toekomstige vrouw een bruidsschat heeft gegeven. Zo kan het idee ontstaan dat seks moet worden betaald, aldus het blad.


Dit is echt de domste, meest onverantwoorde conclusie die je in dit verband kunt trekken. Niet verwonderlijk dat een prul van een vrouwenblad dit doet. Voor een kiene invalshoek moet je dergelijke lectuur dan ook niet lezen.

Zoals Allasian al aangaf komt prostitutie voor sinds mensenheugenis. Het is de meest voor de hand liggende vorm van ruilverkeer. Het kapitaalgoed heb je immers in je bezit zonder dat te hoeven inkopen. Bovendien is er altijd vraag naar je product/dienst dankzij moeder natuur.

De bruidssschat heeft een symbolische betekenis, niet die van een koopsom. Wanneer een gemeenschap seks buiten het huwelijk als onwettig beschouwt, worden seksuele handelingen die buiten dit echtelijke kader plaatsvinden in het verlengde daarvan als overtredingen beschouwd. Het feit dat deze overtredingen door een seksistische en onrechtvaardige mensenwereld vrouwen harder aangerekend worden, even terzijde. Vrouwen die deze wet der zeden overtreden worden gezien als zedeloos. En wat staat sinds het begin der tijden synoniem voor zedeloosheid? Een prostituee; een vrouw die bandeloze seksuele contacten aangaat en zich daarvoor laat betalen.

Deze associatie annex kink in de maatschappelijke kabel zorgt ervoor dat het onder sommige vrouwen wellicht stilzwijgend aanvaard wordt dat zij zich laten compenseren voor hun sociaal-maatschappelijk zondigen en de maatschappelijke uitsluiting die daaruit kan volgen.
Titel: Re: Prostitutie in Marokko rukt op
Bericht door: Laysa op 15/04/2009 om 23:21:46
Ik sluit me helemaal bij Thayouth aan. Er worden hier gevolgtrekkingen gemaakt die nergens op slaan. Daarnaast wordt er met een vergrootglas naar deze problematiek gekeken. Alsof het nergens ter wereld zo "verdorven" of "walgelijk" is behalve bij Marokkanen of in dit geval Marokkaanse vrouwen.

Zelfs hier in Nederland heb je studenten die zichzelf prostitueren om zo rond te kunnen komen. Niets nieuws onder de zon dus.